Ruta 40; de prachtige route van zuid naar noord Argentinië

Zin in een backpack vakantie of een roadtrip maar nog geen route? Zoek niet langer: met zijn 5.200 kilometer, kruist de adembenemende ruta 40, 11 provincies in Argentinië. Hij sluit zich aan bij 20 nationale parken en natuurreservaten, stijgt van zeeniveau naar bijna 5.000 meter hoogte, maar heeft ook rivieren en loopt door woestijnen en bossen, kijkt uit over gletsjers en vulkanen. Diverser dan deze route vind je niet!


Ik heb deze route met de bus afgelegd, heel comfortabel en niet al te duur. Je kan ook zelf een auto of motor huren. De route begint, sinds 2004, in het uiterste puntje van Argentinië: Cabo Virgenes in de provincie Patagonië. Mijn beginpunt was El Calafate, voor 2004 het beginpunt van de route. Je komt in El Calafate bij kilometer 594 van de Ruta 40. Hier vind je de indrukwekkende gletsjers Argentinië.

SAM_0442 Filter
KM 594 op de ruta 40, Foto: Annelies

Na mijn 3-daagse stop in El Calafate ging ik met een tourbus 213km verder tot het dorpje El Chalten. Dit dorpje en zijn omgeving is een droom voor elke hike- en natuurliefhebber. Er zijn hostels te vinden, ik raad aan om deze van te voren te boeken, toen wij aankwamen waren de meeste vol. El Chalten ligt aan de voet van vele wandelroutes. Ik heb ik de meest zware en onvergetelijke hike van mijn leven gemaakt, in totaal 11 uur, tot het bekende punt Fitz Roy. In deze 11 uur vele verschillende landschappen doorkruist en de prachtigste fotos gemaakt. Je kan hem ook in twee dagen doen en kamperen onderweg.

SAM_0630
Het begin van de hike naar Fitz Roy, Foto: Annelies

Vanaf hier pakte ik weer de tourbus tot el Esquel waar ik niet veel bijzonders zag en dus door reed tot KM1916 van de Ruta 40, El Bolson. Hier was het klimaat en de landschappen heel anders dan het koude en ruige van de voorgaande weg. Alles vollop groen met blauwe riviertjes. Hier heb ik een dagje een fiets gehuurd, twee dagen gehiked en twee luie dagen gehad. Ik verbleef vijf dagen in totaal in El Bolson en wilde niet weg. Een hele fijne sfeer in het dorpje en een prachtige omgeving waar je graag wilt verdwalen.

SAM_0870
KM 1916 van de Ruta 40, El Bolson. Foto: Annelies

Via El Bolson gaat de route door tot El Bariloche en San Martin de los Andes, geweldige dorpjes in het groen waar je veel activiteiten kan ondernemen. Lees hier meer over in mijn artikel: het groene hart van Argentinië. Na San Martin de los Andes ben ik van de Ruta 40 afgegaan om Chile te bezoeken, om later bij Mendoza (KM 3300) weer de grens over te steken naar Argentinië en om vanaf daar deze prachtige route te vervolgen. Meer over mijn bezoek aan Mendoza in het artikel de twee gezichten van Mendoza. Een regio die bekend is onder ons Nederlanders voor zijn goede wijnen. Het ligt aan de voet van het Andes gebergte en je kan je voorstellen dat de omgeving adembenemd en veelzijdig is.

mendoza
Mendoza. Foto: Getty Images

Ik moest terug naar Buenos Aires om mijn uitwisseling aan de Universiteit te doen. Na mijn uitwisseling ben ik per direct door gegaan op deze Ruta 40. Beginnend bij KM 4344. De laatste kilometers van deze route zijn in het kleurrijke, woestijnachtige noorden van Argentinië. Ik begon in Salta, hier was nog wel groen te vinden en hier heb ik mooie wandelingen gemaakt. Maar de provincie Jujuy had echt mijn hart gestolen. Het lijkt de wereld van de Flinstones. Eindeloos verdwalen in de prachtige omgeving op de foto hieronder. Meer informatie over dit deel van Argentinië vind je hier.

Pumamarca
Cerro de siete colores in Pumamarca, Jujuy. Foto: Annelies

Met de vijf foto´s van dit artikel laat ik nog maar het topje van de ijsberg zien. Je gaat van de glestjers in het zuiden tot de kleurrijke woestijn in het noorden. Onderweg kom je de mooiste en meest diverse landschappen tegen. Een reis door deze route neemt je mee naar andere werelden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s