De twee gezichten van Mendoza

Oh, wat ben ik gek op Mendoza. In de zomer kun je er hiken en paardrijden in de bergen maar ook fietsen door de prachtige wijngaarden. In de winter gaat het een metamorfose onder en is het een populaire wintersport bestemming. Het is een plek waar je langer dan twee dagen moet blijven en waar je ook zeker naar terug wilt keren.


Mendoza is een provincie, in het Andes gebergte, op de grens met Chile. De hoofstad heeft dezelfde naam (iets wat veel voorkomt in Argentinië). De stad Mendoza heeft bijna een miljoen inwoners. Toch heeft Mendoza een leuke, rustige sfeer en staan er niet te veel hoge flats. Ik weet nog dat voor ik naar Mendoza ging, iedereen zei dat het er erg warm zou zijn (het was hoog zomer). Ze hadden gelijk.. toen ik uit de bus met airco stapte leek het wel een oven, 47 graden gevoelstemperatuur(!). Aan de andere kant is het in de winter erg koud en is Mendoza veel bezocht skioord!

De wijngaarden

Natuurlijk staat Mendoza bekend om zijn wijnen, en dat is niets voor niets. Toen ik er was heb ik samen met een vriendin een fiets gehuurd. Op ons gemakje tussen de wijngaard gereden, de ideale manier om de streek en de wijnen te leren kennen. We stopten bij elke wijngaard om de wijnen te proeven. Ze leggen je heel het proces uit en laten je ook de wijnkelders zien, en dat voor maar een paar Argentijnse pesos. De uitzichten, de geuren en natuurlijk het proeven van de wijnen was de perfecte combinatie.

vine
Een van de wijngaarden in Mendoza. Foto: Nadia v.d. Linden

Actief in Mendoza

Omdat Mendoza in het Andes gebergte ligt heeft het veel te bieden. Dit gebergte is immens en krachtig. Ik ben er meerdere malen met het vliegtuig overheen gevlogen en altijd voel je er turbulentie; daarom mijn woordkeus: krachtig. Het maakt Mendoza divers, van de droge pieken tot de groene dalen. Er zijn veel buiten activiteiten die je hier kunt doen. Naast het fietsen heb ik er ook een dag paard gereden. Wat was dat genieten, met een groep van het dal de berg op klimmen. Boven op de berg hadden we een asado met wederom de wijn uit de streek. Een andere dag hebben we een prachtige hike gemaakt door het gebergte, uren zonder bestemming ronddwalen in de pracht van de bergen, waarbij elke bocht een ander uitzicht geeft. Een goede vriend van mij gaat elke winter naar Medoza om er te skiën en te snowboarden, van hem is de prachtige foto hier onder.

DCIM101GOPROG0132235.
Skieën & snowboarden in Mendoza. Foto: Lucas Carrillo

Hoe kom je er?

Toen ik naar Mendoza ging kwam ik met de lange afstand bus vanuit Santiago de Chile. Een rit, van zeven uur, die dwars door het Andes gebergte gaat. Zoals je op de foto kan zien ga je letterlijk zigzaggend de bergen op en af. Een vervelende rit voor degene die, net als ik, auto ziek worden. Maar tegelijkertijd een rit met adembenemende uitzichten, die je net genoeg afleiden om niet té ziek te worden. De grens overgang nam veel tijd in beslag, enorm veel bussen en auto’s, die gecheckt moesten worden. Als je met de lange afstand bus vanuit Buenos Aires komt duurt de rit 19 uur. De snelste optie is natuurlijk het vliegtuig waar je er minder dan twee uur over doet. De prijzen het ik er expres niet bij gezet omdat ze enorm schommelen.

IMG_9177
De weg van Santiago de Chile naar Mendoza. Foto: Annelies

Mendoza heeft voor iedereen iets te bieden, het is een paradijs voor wijnliefhebbers maar tevens ook voor de sportievelingen die hier elke dag een andere sport kunnen beoefenen. Een plek die, tijdens een bezoek aan Argentinië, niet overgeslagen mag worden.

Advertentie

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Rianne schreef:

    Ik weet wel met welke wijnliefhebber ik deze plek zou bezoeken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s