El Asado, de Argentijnse barbecue, ís de allerbeste

Mijn vader was hier drie-en-een-halve week en we hebben veel van de Argentijnse keuken gegeten: alfajores, empanadas, facturas, helado en natuurlijk asado! En nu, drie-en-een-halve week later, zitten we allebei met een boze buik! Er is geen twijfel over mogelijk het was de combinatie van het vele lekkers, maar ik denk vooral de vele asados.


Eerst even een kleine les in het Argentijns Spaans:

  • El asado: de barbecue, het dinner
  • La parrilla: de barbecue als zelfstandingnaamwoord, uitegsproken als: parrisja

In de meeste huizen met patio/tuin vind je een mooie, grote parrilla. Het is namelijk waar wat ze zeggen: Argentinië is het land van het vlees en de asados. Een ding waar ik altijd mee aan Argentinië zal denken is dan ook de heerlijke geur van asado.

parrilla
Una Parrilla

Hoe de Argentijnen een asado voorbereiden:

Eerst wordt er een lijst gemaakt van alle uitgenodigde. Dan wordt er een rekensom gemaakt: aantal personen x 0,5 = het aantal kilo’s vlees. Ja! ze rekenen in Argentinië een halve kilo vlees per persoon! Dan op naar de slager, vlees kopen in de supermarkt doen de Argentijnen bijna nooit. Ten minste één chorizo (worst) per persoon, hier maken ze choripan (stokbroodje worst) van, een ander bekend ‘gerecht’ uit Argentinië. De chorizo wordt gebraden op de parrilla en komt dan vervolgens op een broodje (deze chorizo is anders dan de chorizo uit Spanje). Daarnaast eten ze hier letterlijk alles van de koe. Al gaat niet alles op de parrilla. Wat wel op de parrilla gaat zijn: de nieren, de darmen, het vet dat het hart beschermd (mollejas), het bloed in vorm van een bloedworst (morcilla) en natuurlijk het vlees. Mijn favoriete deel is de vacio maar ook de bife de chorizo is erg lekker (dat is de Rib Eye). Het vlees dat vooral gegeten wordt op de parrilla is: koe, varken, geit en kip. Op het vlees gaat wat zout en dan wordt het langzaam gegaard op de parrilla. Hieronder vind je een foto waar alle ¨cortes¨ van het vlees staan beschreven, handig voor als je in Argentinië naar de slager gaat.

Cortes Argentina

Er worden geen sauzen gekocht, dan gaat namelijk de smaak van het vlees verloren. Het is toch ook eigenlijk zonde hoeveel sausen wij in Nederland gebruiken tijdens de barbecue, heel de smaak van “waar het om gaat” gaat verloren. Er staan ook salades op tafel, sla, tomaten ect. Wat ik het lekkerst vind zijn de berenjenas, dit zijn aubergines gekookt, afgekoeld en daarna voor minstens een paar uur in olie met knoflook en kruiden laten liggen, heeerlijk! De aubergines kunnen ook vervangen worden door bijvoorbeeld paprika. Al dit lekkere eten wordt natuurlijk gegeten met een goede Argentijnse wijn, kinderen drinken meestal coca cola.

“Ze rekenen in Argentinië een halve kilo vlees per persoon!” Annelies

Op het spies braden

Hier boven is de meest gebruikelijke en gemakkelijke asado beschreven maar hier in Argentinië doen ze ook Al asador, dit alleen in mindere mate. Bij al asador wordt er een lam of varken aan het spit gedreven. Er wordt een vuur gemaakt en vlak daarnaast komt het spit. Door de warmte van het vuur gaart het vlees langzaam, dit kan makkelijk tot 10 uur duren.

Cordero_al_asador
Al asador

Onbeperkt vlees eten in Argentinië

In Buenos Aires hoef je niet op zoek naar restaurants die het vlees op de parrilla bakken, je komt ze namelijk overal tegen. Als je echt veel trek in vlees hebt moet je naar de parrilla libre, hier kan je onbeperkt vlees van de parrilla eten. Via deze link kom je bij de 10 beste parrillas van Buenos Aires, buen provecho! (eetsmakkelijk)!

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Andres schreef:

    Una muy buena manera de disfrutar la cultura!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s