Met deze info ga je makkelijk van A naar B in Argentinië

Argentinië is een groot land en Buenos Aires is een grote stad. Een van de beste manieren om het land en de stad te verkennen is door de bus te nemen. De langeafstandsbussen in Argentinië zijn erg comfortabel en het aantal stadsbussen, colectivos, in de hoofdstad loopt op tot in de tweehonderd!


De stadsbussen noemen de Argentijnen colectivos. Het woord komt van het woord collectief, het is ten slotte een vervoersmiddel die voor iedereen bestemd is. Er zijn totaal zo een 286 colectivos in de hoofdstad Buenos Aires. De colectivo kan eigendom zijn van de bestuurder, hij ontvangt een salaris van de overheid en een subsidie. Dit zorgt ervoor dat elke colectivo zijn eigen stijl heeft. Sommige met gordijntjes, schilderijtjes en andere kaal. Soms komt er een heerlijke tangomuziek uit de speakers maar het kan ook zijn dat je bij een rockero (rocker) in de bus stapt, voor ieder wat wils. Daarnaast zijn er ook bedrijven die meerdere buslijnen bezitten en bestuurders aannemen om de bus te besturen. Elk bedrijf die een buslijn heeft, verft de bus naar zijn gewenste kleuren. Zo zijn er vele verschillende kleuren bussen te vinden.

misa linea

Het netwerk is goed geregeld, met de colectivo kun je overal komen en het is goedkoop, voor een paar centen reis je de stad rond. Daarnaast rijden de meeste colectivos ook s’nachts en kun je flink besparen want je hoeft geen taxi te nemen. Een nadeel is, is dat het zomaar kan zijn dat je een half uur op de bus staat te wachten en dat er dan ineens drie tegelijk komen.

Weten welke bus je moet nemen

Om te weten welke bus je moet hebben heeft Buenos Aires een handig boekje; La Guia Filcar. Hierin vind je informatie over de verbindingen van de bussen en Kun je makkelijk zien hoe je het beste met de colectivo van A naar B kunt gaan. Dit boekje komt elk jaar uit en is te verkrijgen bij elke Kiosko en boekenwinkel. Big help voor als je Spaans nog niet goed Is, hij is ook verkrijgbaar in het Engels. Daarnaast hebben ze in Buenos Aires ook een 9292ov.nl en dat is: http://www.comollego.ba.gob.ar of klik op deze link , natuurlijk kun je ook altijd gebruik maken van Google.maps. Als je van plan bent veel te reizen in Buenos Aires is het aan te raden om de SUBE kaart te kopen, goed te vergelijken met de OV-chipkaart in Nederland. Deze is ook verkrijgbaar bij elke Kiosko en hiermee heb je flinke korting op het reizen met de trein, bus en metro.

bus de larga distancia

De langeafstandsbussen

De grote afstanden in Argentinië zijn af te leggen met de bus, dit is de meest economische manier (op de trein na, maar de treinen in Argentinië zijn niet aan te raden, zal ik binnenkort een artikel over schrijven). De afstanden zijn lang, logisch want Argentinië is een gigantisch land. Tijdens mijn rondreis in Argentinië heb ik verschillende keren 15 uur (of meer) in de bus gezeten. De meerderheid van de langeafstandsbussen wordt aangeboden als nachtbus. Om de reis zo comfortabel te maken als je zelf wilt, zijn bussen met verschillende stoeltypes

  • cama, wat in het Spaans bed betekent, verwacht alleen geen bed; dit zijn de bussen waarbij je de rugleuning het meeste naar achter kunt doen.
  • Semi-cama, zijn bussen waarbij je de rugleuning een stukje naar achter kunt doen. Er zijn ook bussen waar je alleen rechtop kunt zitten maar die zijn alleen voor gebruik overdag.

Elke provincie heeft zijn eigen busmaatschappijen, ieder met zijn eigen luxe. Het fijne aan de langeafstandsbussen in Argentinië is dat ze altijd over een WC beschikken, heel soms kan het voorkomen dat de WC-buitengebruik is. De “Lecheros”, zijn goedkoper maar let op want het kan makkelijk zijn dat je twee uur langer reist want deze stoppen bij elk tussengelegen dorpje. Het is dus beter om een ‘ directo‘ te kopen en direct naar de bestemming te reizen. Links naar de websites voor de langeafstandbussen:

Neem de colectivo of de langeafstandsbus in Argentinië zo reis je goedkoop en beleef je een deel van het leven van de Argentijnen. Zo maak je ook makkelijk contact met de Argentijnen in de bus dat maakt de reis gezellig en zo kom je nog meer te weten over de mensen en de cultuur.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s