Je mag ze niet missen: de overweldigende watervallen van Iguazu

Eén van de meest indrukwekkende watervallen in de wereld: de Cataratas van Iguazú. Ik reis niet vaak twee keer naar dezelfde plek, maar Iguazu is zo enorm indrukwekkend dat ik er al twee keer ben geweest. En ik kan met zekerheid zeggen dat er snel weer een derde keer zal komen.


 

De Cataratas van Iguazu vind je in de provincie Missiones, in het Noord-Oosten van Argentinië. Een gebied dat erg tropisch is, de vochtigheid is er hoog en de temperaturen kunnen wel oplopen tot 50 graden. De beste periode om naar de watervallen te reizen is de maand september of oktober, dan is het namelijk net regenseizoen geweest en zijn de watervallen goed ‘gevuld’, daarnaast is het dan niet zo druk want de Argentijnen en Brazilianen hebben geen vakantie. Om het nationale Park Iguazu goed te bezoeken heb je twee dagen nodig. Eén dag om de Argentijnse kant te ontdekken en één dag voor de Braziliaanse kant.

Met een groepsreis

De eerste keer dat ik de watervallen van Iguazu bewonderde, was in juni 2012. Ik was in Argentinië voor mijn uitwisseling en ging met een groepsreis voor studenten mee. In de avond zouden we met een tourbus de reis naar het noorden beginnen, die in totaal zo een 21 uur zou duren. Wat het fijne is van de nachtbus is dat je eerst wat eet, meerdere films kijkt, in slaap valt totdat je wakker wordt en je een ontbijtje aangeboden krijgt. Als je, na een nacht rijden, door het busraam kijkt, zie dat je je in een jungle bevind. Aan het eind van de middag kwamen we aan in het dorpje Iguazu. Hier sliepen we in een hostel, er zijn verschillende hostels te vinden via de bekende hostel websites. Die middag hadden we vrij om door het dorpje te wandelen. In het dorpje vind je het drie landen punt van Argentinië, Paraguay en Brazilië en verder zijn er vele souvenirwinkeltjes.

SAM_1866
Het drie landen punt, Brazilië, Argentinië & Paraguay. Foto: Annelies

In de avond gingen we gezellig uiteten, er zijn verschillende restaurants in de omgeving, daarna hadden we wat sandwiches gemaakt (het eten in het nationale park is duur) toen vroeg naar bed om de volgende dag de watervallen te ontdekken. De volgende ochtend kwamen we aan bij het nationale park. Eerst moet je bij de kassa een entree kaartje kopen. In het park kun je gebruik maken van het treintje die je een dichterbij het spektakel brengt, al vind ik zelf lopen de beste optie. De eerste dag bezochten we de Argentijnse kant, ik moest denken aan de ontdekkingsreizigers die deze plek ontdekt hadden. Hoe versteld ze wel niet hebben moeten staan. Het is zo ongelofelijk mooi, alle zintuigen worden gestreeld. Je voelt de vochtigheid, je hoort de watervallen al vanaf kilometers afstand en het beeld is adembenemend. Aan de Argentijnse kant bevind je je echt tussen de watervallen. Je kunt er onderdoor lopen, boven lopen en zelfs een bootje pakken en gedoucht worden onder de watervallen (aanrader!). De volgende dag gingen we naar de Braziliaanse kant, vanaf hier heb je een prachtig, panoramisch zicht op de watervallen.

IMG_2829
Uitzicht van de Braziliaanse kant. Foto: Annelies

Roadtrip van Buenos Aires naar Iguazu

Maart dit jaar ben ik er weer geweest, dit keer met mijn vader, man en schoonmoeder en in de auto. Dit was een hele andere reis, je hebt minder ruimte, je kunt geen filmpje kijken en slapen in de auto gaat ook niet. Maar met de auto gaan heeft andere voordelen, het is namelijk veel goedkoper (als je met vier personen gaat), je kunt stoppen waar je wilt en het maakt de reis echt avontuurlijk. De eerste dag reden we tot Posadas, de hoofdstad van de provincie Missiones, een niet bijzondere stad maar prima om een nachtje te slapen. De tweede dag, volgde onze reis tot het dorpje Iguazu maar eerst stopten we in San Ignacio. Een dorpje waar nog oude ruïnes staan en is zeker de moeite waard om even te stoppen (je komt er toch langs). In Iguazu hadden we een huisje gehuurd. Er zijn meerdere huisjes die verhuurd worden in het dorp, te vinden via de bekende hotelsites. Het was enorm warm en het huisje had airconditioning, WIFI, een barbecue, keuken en plek om de auto de parkeren.

IMG_93
De ruines van San Ignacio. Fotograaf: Juan Suarez

Met het vliegtuig naar Iguazu

Verder is er de mogelijkheid om met het vliegtuig te gaan, dit is de snelste maar duurste optie. Voor vluchten kunt je kijken bij de nationale maatschappij Aerolineas Argentina.

Hoe je ook gaat, als je in Argentinië bent mag een bezoek aan de watervallen niet ontbreken!

Advertentie

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Huib van Oosterom schreef:

  Wat een schitterend land!

  Geliked door 1 persoon

 2. Elsa Pelegrin schreef:

  Es un maravilloso paisaje que nunca te cansas de admirarlo!!!

  Like

 3. Andres schreef:

  Puedes ir mil veces y siempre tenes el sentido que es la primera vez que has ido

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s