De nieuwe, politieke hoop voor Argentinië: Mauricio Macri

De verkiezingen zijn voorbij en er is een nieuwe president verkozen: Mauricio Macri. Hij won in de tweede stemronde met 51,5% van Scioli. Het merendeel van de Argentijnse bevolking hoopt dat hij het roer omgooit en dat 2016 een jaar van verbetering zal zijn.


Wie is Macri

Macri is geboren op 8 februari 1959 in Tandil, een dorpje in de provincie Buenos Aires. Hij is de zoon van Franco Macri, een zakenman die een van de grootste economische groepen in het land bezit. Hij is afgestudeerd als ingenieur, daarnaast is hij ondernemer en politicus.  Voor de verkiezingen dit jaar was hij acht jaar lang de burgemeester van Buenos Aires. Tijdens deze acht jaar heeft hij veel voor de stad gedaan. Hij heeft belangrijke veranderingen in de infrastructuur  aangebracht. In het verleden was hij president van de bekende voetbalclub Boca Juniors. Hij begon in 1995, de Jaren daarna waren succesvol voor Boca en hierdoor werd Macri vooral bekend

.SALUDOS-Macri-Scioli-partido_CLAIMA20120105_0159_19

Wat denkt het volk

Het merendeel van het volk heeft hoop. De oude presidente weg is en maakt plaats voor een nieuwe. Er is weer plaats voor hoop. Er wordt veel van Macri verwacht. Hij heeft vertrouwen gewonnen door wat hij heeft gedaan tijdens zijn burgemeesterschap. Daarnaast heeft Macri aangekondigd dat hij de geldzaken laat doen door een tussen persoon. De vorige presidente, Kirschner, is namelijk beschuldigd van verschillende corruptie praktijken. In de eerste week van zijn presidentschap heeft hij de dollar-euro blue geschrapt (meer info lees artikel Je euro´s zijn het dubbele waard in Argentinië). Er is nu nog maar één wisselkoers voor de Argentijnse peso en dit is erg positief. Verder beloofde Macri er voor te zorgen dat de schulden zo snel mogelijk worden weggewerkt en dat er een vrije markt komt. Het klinkt allemaal ideaal maar het is afwachten wat er in de praktijk gaat gebeuren.

De tegen partij

Maar zoals altijd in de politiek zijn er meerdere partijen. Er zijn ook mensen die minder blij zijn met Macri. Om te beginnen de ex-presidente, Christina Kirschner. Het is traditie in Argentinië dat de presidentsstok wordt overgedragen, van de oude naar de nieuwe president. Christina weigerde dit. Dit was omdat ze zelf niet door kon gaan als presidente, niets persoonlijks tegen Macri, voor zover ik weet.

125911-macri-pago-164-mil-para-ser-tapa-de-revista

Wat zegt de media

De kranten staan vol met de toekomst plannen die Macri heeft. Deze artikelen worden vanuit een positief en negatief standpunt geschreven, zoals in Nederland verschilt dit per krant. Daarnaast hebben we de roddelbladen die  verschillende kanten van de nieuwe president laten zien. Zo zijn er artikelen waarin de mooie ex-vriendinnen van Macri worden voorgesteld. Maar ook dat hij nu samen met zijn vrouw Juliana Awada en dochtertje het perfecte gezin vormt.

Het is lastig om een goed beeld te geven van Mauricio Macri als president van Argentinië. Hij is ten slotte nog maar net begonnen. Ik wilde met dit artikel laten zien waar Macri vandaan komt en hoe het volk over hem denkt. In het nieuwe jaar zal ik een artikel schrijven over de voortgang van Argentinië onder leiding van Mauricio Macri.

 

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Elsa Pelegrin schreef:

    A pocos días de su gobierno, la opisición está peor que nunca. Críticas al nuevo gobierno,movilizaciones, reclamos. Siguen marcando una grieta enorme entre los argentinos. Pareciera que desean que al país le vaya mal. Espero que con el correr de los días se calmen y lo dejen gobernar en paz!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s