Je euro’s zijn bijna het dubbele waard in Argentinië

Let op! Dit artikel is verouderd. Sinds 17 December 2015 is de dollar-euro blue afgeschaft in Argentinië en is er geen sprake meer van een dubbele wisselkoers en, helaas, zijn je euro’s niet meer het dubbele waard.

 

Ga je binnenkort naar Argentinië? Dan is er één ding dat je zeker mee moet nemen: Cash (euro’s of dollars). Er bestaan in Argentinië namelijk verschillende wisselkoersen, een fenomeen dat maar in weinig landen voorkomt. Zo heeft Argentinië de officiële wisselkoers en de dollar/euro Blue. Deze blauwe wisselkoers geeft je zo 70% meer!


Hoe zit dit nu precies?

Door de crisis van 2001, in Argentinië, was de nationale munt, de Argentijnse peso, van de één op de andere dag de helft waard. Hierdoor hebben de Argentijnen liever dollars of euro’s, deze munteenheden geven meer zekerheid. De term blauwe dollar/euro werd gebruikt sinds 2011. Het is ontstaan vanwege de beperkingen op de aankoop van buitenlandse valuta in het land. Dit werd opgelegd door de federale overheid van de overheidsinkomsten (AFIP) en de Centrale Bank, onder de regering van Cristina Fernandez de Kirchner. Dit was noodzakelijk omdat de wil voor dollars/euro’s ervoor zorgde dat de peso minder gebruikt werd en als gevolg daalde in zijn waarde, tevens  zorgde dit voor hoge inflatie. Het volk vond echter zijn eigen oplossing en creëerde zijn eigen markt voor de dollar/euro blue. In de eerste alinea gaf  ik aan dat de aangegeven wisselkoers van vandaag is (18/09/2014), het verschilt namelijk per dag maar gaat vooral de laatste weken weer in een stijgende lijn omhoog.  [Een lang verhaal kort samengevat]

Waar moet je je euro’s wisselen?

Het klinkt misschien wat eng ‘de zwarte markt’ maar het komt hier in Argentinië zoveel voor dat het kan. In de toeristische wijken, zeker de straat Florida, zul je borden tegenkomen op straat en mensen die aangeven dat ze euro’s/dollars willen wisselen, maar let wel op het is ten slotte illegaal. Je kunt vragen aan andere toeristen waar ze hun geld wisselen, als je er iets over hoort. Toeristen die er al eerder zijn weten er waarschijnlijk meer over. Daarnaast, kunnen medewerkers van de hotels en hostels er ook meer over weten en soms bieden ze ook de service om te wisselen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je weet hoeveel je geld waard is, via deze link  www.paralelohoy.com.ar/ kun je dat makkelijk zien. Als je bijvoorbeeld bij een hotel wisselt kan het zijn dat je iets minder krijgt met euro/dollar maar dat is dan voor de service die ze bieden. Zorg er verder voor dat je niet met kleine briefjes van vijf of 10 Euro aankomt, die zijn namelijk minder waard. Het beste zijn de 50 Euro of de 100 Dollar biljetten.

Voor de Argentijnen is het de normaalste zaak van de wereld maar als je pas bent aangekomen in Buenos Aires is het beter om voorzichtig de kat uit de boom te kijken. Ga niet gelijk op de eerste en beste af die op straat roept dat ze euro’s willen wisselen. Je komt vanzelf een betrouwbaar persoon of een goede plek tegen om te wisselen.

Advertentie

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Elsa Pelegrin schreef:

  Perfecto tu relato. Lamentablemente es la realidad argentina!!! Siempre buscamos el ahorro en Dólares y mucho más ahora que padecemos una híper inflación.

  Geliked door 1 persoon

 2. annannelies schreef:

  Es un tema dificil, espero que un dia cambie!

  Like

 3. Adriaan schreef:

  er is altijd nog een groot verschil tussen de verschillende plaatsen om geld te wisselen, een Bank die goed is Banco Piano, die ruilen ook 500€ biljetten, even wat tijd meebrengen(wachttijd +/- 30 min).

  Verder pinnen is duur !,heel duur. Bij de “handelaar” moet je oppassen met vals geld…… bij mijn Handelaar die ik vertrouw krijg ik altijd 2 tot 3 peso meer dan bij een Banken het verschil met pinnen is zo om de 5 peso

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s