Lekker! Argentijnse empanadas

Mijn man vroeg me laatst: “hoe zeg je empanada in het Nederlands?”. “Geen idee” was mijn antwoord, “we hebben het niet in Nederland”. Empanadas, de Argentijnen eten ze minstens één keer per week. Ze zijn perfect voor bijna elk moment van de dag: Heerlijk als snack, lunch of voor-bijgerecht.


Wat zijn empanadas?

Een empanada is deeg gevuld met bijvoorbeeld gehakt, kip, kaas of groenten. Deze wordt opgewarmd in de oven of in het frituur. Het fijne van empanadas is dat je op een snelle manier iets heerlijks op tafel zet. Het deeg kun je in Argentinië kant-en-klaar kopen, in Nederland is deze echter moeilijk te vinden en zou je het eventueel zelf kunnen maken (recept hieronder). De vulling van de empanada kan van alles zijn. Even in het vlug een overzicht van de meest voorkomende vullingen in Argentinië: gehakt, kip, tonijn, ham & kaas, mais (empanada de Humita genoemd), spinazie, en caprese, deze is gevuld met mozzarella met tomaat en basilicum. Je kunt het deeg natuurlijk vullen met wat je zelf lekker vindt.

la foto 3
Vulling van kip, gebakken ui, paprika en tomaat. Foto: Annelies

Het recept van gister:

Eergister hadden we kip uit de oven gemaakt en er was veel over. Toen hebben we deze restjes van de kip in stukjes gesneden, uit, tomaat en paprika erbij en de vulling van de empanada was klaar. De vulling leg je op het deeg. Als je de empanada dicht maakt, maak je eerst de randjes even nat, zo blijven ze goed gesloten in de oven of in de frituurpan. Je kunt ze dichten door met een vork de randjes dicht te drukken of, zoals op de foto hier onder te zien, ze dicht te draaien.

la foto 1
Empanadas klaar om de oven in te gaan. Foto: Annelies

Het recept

Het deeg; (soms moeilijk kant-en-klaar te vinden in Nederland)

 • 150 gram zelfrijzend bakmeel
 • 125 gram boter
 • 1 glas melk
 • 1 theelepel zout

Kneed dit samen totdat het een massa is. Deze massa rol je tot met een deegroller plat. Daarna snijdt je er rondjes uit van ongeveer 10 cm breed.

De empanada;

 • Inhoud naar keuze (altijd voorgebakken)
 • Mogelijk een ei over het deeg voor extra kleur
 • Maak de randjes nat voordat je de empanada dichtmaakt
 • In de oven of de frituurpan totdat het deeg goud-bruin is

Mijn favoriete empanada

Die maakt alleen mijn schoonmoeder. Het recept: Een blik tonijn, ui, oregano en rode paprika in kleine stukjes, even opwarmen in een pan. Wat peper er bij en doorroeren. Daarna de deeg vullen met deze overheerlijke vulling (je moet wel even voorproeven natuurlijk, maar niet te veel). In een apart kommetje mix je een ei met suiker. Dit smeer je met een kookkwast over een met tonijn gevulde empanadas. En ze zijn klaar om in de over te gaan (de oven maakt toch de lekkerste empanadas). De combinatie van tonijn en suiker klinkt misschien niet goed, maar is écht overheerlijk!!

Tip: Bewaar de empanadas ongebakken in de vriezer en maak ze klaar in de oven wanneer je weinig tijd hebt om te koken; buen provecho!

Advertentie

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wilma schreef:

  Leuk artikel. Ik ga het recept is uit proberen. Weet je de winkel in Nederland waar de deeg verkocht wordt? Groetjes Wilma

  Like

 2. Elsa Pelegrin schreef:

  Riquísimas las empanadas, mis preferidas las de carne. Pero también me gustan de pollo y de atún. Las de humita también son una delicia!! Como verán me gustan todas!!! En Argentina compramos la masa en el supermercado, puede ser hojaldrada o criolla ( más sequita)

  Like

 3. Andres schreef:

  Erg lekker en traditioneel !!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s