Een dag in het leven van een Argentijn

Eén van de cultuurverschillen waar ik tegen aan liep was de dagindeling. Vooral de tijden waarop de Argentijnen eten en naar bed gaan. Daarbij komt dat het in Argentinië tijdens de zomertijd vijf uur eerder is en in de wintertijd vier uur, dat maakt het nog moeilijker om te wennen.


De ochtend

Door de weeks beginnen ze de dag, net als in Nederland, vroeg. De standaard werktijd is van acht tot vijf of van negen tot zes. Een Argentijn eet geen stevig ontbijt, in ieder geval de meesten, ze nemen een kop koffie of drinken mate (Meer info over mate: Mijn Argentijnse verslaving). Daarbij eten ze een paar toastjes of fruit en dan gaan ze door naar werk.

De middag

De lunch begint dan om 12 uur en het verschilt aan het werk dat ze doen of ze één of twee uur pauze hebben. De meeste winkels sluiten van één tot drie, sommige zelfs tot vier uur. Anders dan in Nederland eten ze hier tijdens de lunch eten warm, een pizza, een hartige taart of een ‘prakje’. Daarna terug voor de laatste uurtjes op werk. Als ze klaar zijn met werken naar huis en dan is het tijd voor de ‘merienda‘: de middag snack. Dit is meestal ook met mate en zoetigheid, bijvoorbeeld facturas (zoetigheid van bladerdeeg), een taart of koekjes. Vaak een moment dat wordt gedeeld met familie of vrienden.

De avond

Na de merienda gaan de Argentijnen boodschappen doen (rond 6/7/8 uur zijn de supermarkten dan ook op z’n drukst). Andere Argentijnen gaan sporten (Welke sporten populair zijn onder de Argentijnen kun je lezen in mijn blog: De populairste sporten in Argentinië). Pas rond een uurtje of negen/tien is het tijd voor het avondeten. Ik moet zeggen dat ik nu zo ben ingeburgerd dat ik zelf ook pas om half 10, 10 uur eet. Ik kan er nu echt niet meer aan denken om zes uur avond te eten.

Het weekend

Fin de semana of te wel: het weekend! Dé tijd voor ontspanning en gezelligheid. Van het laatste hebben de Argentijnen een handje vol. Ze zijn erg sociaal en het liefst samen met familie of vrienden. Feestjes, zoals bijvoorbeeld een verjaardag, beginnen meestal om 21.30, als ze gezamenlijk eten, als ze samen komen na het eten is dit meestal pas rond een uurtje of 23.00, dit gebeurd vooral onder de jongeren. De zaterdag is voor vrienden en de zondag is voor de familie. Zondags wordt er om 14.00 uur uitgebreid geluncht met de hele familie.

Het grappige is dat je erg went aan andere dagindelingen. Toen ik weer even terug was in Nederland moest ik erg wennen aan het vroeg eten en het vroeg op feestjes verschijnen. Voor mij hebben beide tijdsindelingen zijn voor- en nadelen. Zo vind ik het vroege eten van Nederland fijn omdat je niet met een volle mag gaat slapen maar het laat op feestjes komen weer fijn omdat je lekker alles op je gemakje kan doen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s