Mate, het drankje dat je geprobeerd moet hebben tijdens je bezoek aan Argentinië

Mate, een Argentijnse drank die ik niet meer kan missen. In Argentinië wordt het door jong en oud overal gedronken, thuis, in parken, zelfs op werk en in de universiteit. Een bezoek aan Argentinië zonder mate zou als een bezoek aan Nederland zonder kaas zijn!


Zoals mijn vrienden, familie en oud-studiegenoten weten ben ik verslaafd aan mate. Het liefst neem ik het overal mee naartoe. Een Argentijnse gewoonte die ik eigen heb gemaakt. Mate is een traditionele, Zuid-Amerikaanse drank. De drank is vooral bekend in Argentinië, Zuid-Brazilië, Paraguay en Uruguay. Ga je naar Argentinie of Uruguay dan zul je veel mensen tegenkomen die een thermoskan bij zich hebben, zelf op warme zomer dagen. Het park zit vol met vriendengroepen en families die mate delen. Zelfs op de universiteiten delen studenten hun mate met hun leraren. Mate is een belangrijk kenmerk van de Argentijnse cultuur.

Bekende Argentijnen mate
Che Guevara, Paus Francisco & Lionel Messi aan de mate

Wat is mate?

Mate, is de naam van de beker waar het uit gedronken wordt. De traditionele mate is een kleine uitgelepelde pompoen. Maar, vandaag de dag zijn ze ook verkrijgbaar in vele andere materialen. De mate wordt tot 3/4 gevuld met gedroogde bladeren van de mateplant. De meest voorkomende manier om het te drinken is om er warm water (80 graden) bij de doen. In Paraguay en het noorden van Argentinië drinken ze het ook wel met koude limonade, dit heet mate terere. Het mengels van matebladeren en water wordt gedronken door een rietje dat bombilla wordt genoemd. Het rietje wordt gemaakt van nikkel zilver, roestvrij staal of hout.

bombillas
Bombillas

Een boost voor je gezondheid!

Aan het begin is het even wennen, mate heeft namelijk een erg sterke smaak, maar het is zeker het proberen waard! Verschillende studies hebben aangetoond dat mate positieve effecten heeft voor de gezondheid. De kruiden bevatten verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten. Mate vermindert overgewicht, cholesterol en hartproblemen. Bovendien biedt het de energie en versterkt het immuunsysteem.

Mate als vredespijp

Mate is een sociale drank. Ik vind dat je het goed kan vergelijken met de vredespijp. Er is altijd iemand die de mate voorbereid en inschenkt. Omdat er een grote hoeveelheid matekruiden in de mate zit, kan er maar een klein beetje water bij en dat is dus snel op. Daarna vult diegene bij en geeft het door aan de volgende en zo gaat de mate de cirkel rond. Tijdens mijn eerste ontmoeting met mijn schoonmoeder dronken we ook mate, door het delen van een mate is het ijs toch sneller gebroken.

20190718142357_IMG_0403

Wanneer drinken de Argentijnen mate?

Veel Argentijnen ontbijten met mate, drinken het op het werk/universiteit, als ze thuiskomen, voor het avondeten of als ze samenkomen met vrienden of familie (bijvoorbeeld; op het strand of in het park). Mijn Argentijnse vrienden zeggen vaak: “kom je langs om mate te drinken?” ipv “kom even langs?”. Daarnaast wordt mate ook onderweg in de auto gedronken, zeker op langere trajecten. Bij veel tankstations zie je inplaats van een koffieapparaat, een apparaat waar je voor een paar Argentijnse pesos je thermoskan kan vullen.

 

Advertentie

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. patrick schreef:

  Jajaja geniet maar drink met mate!

  Geliked door 1 persoon

 2. Elsa Pelegrin schreef:

  Es cierto, el mate es una buena companía entre amigos y familia, para el desayuno, a media mañana , la merienda y muchas personas lo toman después de la cena reemplazando al café. Tengo que reconocer que mi nuera holandesa toma más mate que yo!!!!

  Geliked door 1 persoon

 3. Huib van Oosterom schreef:

  Nooit van gehoord of er iets over gelezen of op TV gezien.
  Erg interessant.
  Huib van Oosterom

  Geliked door 1 persoon

 4. Theo schreef:

  Ik drink het ook graag. In februari met de Argentijnen mate drinken.

  Like

 5. Maaike schreef:

  Ik zou alleen niet weten waar ik het moest halen hier in Nederland 😉

  Like

  1. annannelies schreef:

   Dat is een goede! Je kan het tegenwoordig in een paar Nederlandse winkels vinden. Bijvoorbeeld theespecialzaakjes en Zuid-Amerikaanse winkeltjes. Het is wel even zoeken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s