Mafalda is jarig! Maar, wie is Mafalda?

Misschien heb je onder de kop ‘verzoeken’ wel het kleine poppetje gezien die naar de wereldbol kijkt, dat is Mafalda!


Mafalda is een stripfiguur gemaakt door de Argentijnse schrijver en tekenaar Joaquín Salvador Lavado. In 1964, precies vandaag 50 jaar geleden, werd het eerste stripverhaal gepubliceerd in een Argentijnse krant, sinds dien werd het stipverhaal geplaatst in verschillende kranten tot 1973. De strip werd in 28 talen vertaald, helaas is de strip nog niet in het Nederlands te verkrijgen. Hoewel Mafalda vooral populair is in Zuid-Amerika en Spanje, is het de bestverkochte Zuid-Amerikaanse stip in de wereld.  Of het echt onder de categorie kunst valt? Ik vind van wel. De combinatie van de tekeningen en verhalen geven een sterke boodschap aan de lezer, hierin komt de ideologie van de maker sterk naar voren.

mafalda

De verhalen zijn vooral gebaseerd op zorgen over de mensheid, de wil naar wereldvrede en de gevolgen van milieuvervuiling. In de strip worden de verhalen van Mafalda en haar familie, vrienden en kennissen verteld. Elk personage heeft zijn eigen karakter. Zo is er een egocentrische vriend, de typische middenklasse vrouw, de roddelaar enz. Mafalda is ruimdenkend, idealistisch maar ook pessimistisch, ze maakt zich vaak kwaad over onrecht in de wereld. Alle thema’s die Mafalda kwaad maakten, zijn nog steeds actueel. Verder hebben de strips ook humor, maar meestal wel met een sarcastisch oog op de wereld.

mafalda verhaal

In Buenos Aires is de bank te vinden waar je op de foto kan met Mafalda. Hier vind je ook het huis van Mafalda, eigenlijk waar de tekenaar en schrijver Joaquín woonde. Het is een echte trekpleister en trek vooral toeristen uit Zuid-Amerika. De bank is te vinden in de toeristische wijk San Telmo, adres: Defensa 700. Hier vind je ook gelijk een ijs zaak waar je zeker lekker schepijs kan halen.

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Elsa Pelegrin schreef:

    Estás hermosa en la foto con Mafalda!!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s