Facturas; geen facturen maar zoetigheid!

Letterlijk vertaald zijn facturas, facturen maar daar gaan we natuurlijk geen blog aan wijden. Nee, we gaan het hebben over de lekkere Argentijnse facturas die als ontbijt of tijdens de merienda (middagsnack) gegeten worden. Ze worden meestal in dozijnen gekocht bij de lokale bakker.


Geschiedenis

Zoals al eerder gezegd zijn de Argentijnen echte zoetekauwers. Hier dan ook weer een artikel over typisch Argentijnse zoetigheid. Facturas hebben ze in alle vormen en maten. Net als vele andere recepten en gewoontes zijn de facturas ook beïnvloed door de Europese immigranten. Zo hebben ze de churros die uit Spanje komen, de Berliner pankucken uit Duitsland en ook verschillende cakejes uit Denenmarken. Natuurlijk zijn hebben de Argentijnen hun eigen draai eraan gegeven, en dat heeft ervoor gezorgd dat ze nog lekkerder zijn.

facturas Anna
Van links naar rechts: Media luna, libritos, panchito de leche. Foto: vamosspanish.com

Verschillende facturas

De meeste facturas worden gemaakt van hojaldre. Letterlijk vertaald is het bladerdeeg, maar toen ik een keer hiermee appelflappen wilde maken waren ze totaal mislukt.. De deeg is toch net iets anders. Sommige zijn heel luchtig, andere erg zacht. Je heb facturas die geen vulling hebben en andere die een heerlijke vulling van dulce de leche (vergelijkbaar met caramel maar net wat romiger en lekkerder), membrillo (een rode jam), crema of chocolade hebben. In Argentinië zie je niet zoveel slagroom als in Nederland en er zijn dan ook maar een of twee facturas met slagroom.

What-are-facturas-argentina
Verschillende facturas bij de bakker. Foto:vamosspanish.com

Namen en uiterlijk van de facturas

De meeste facturas hebben hun naam te danken aan hun uiterlijk. Zo zijn er de Media Lunas, letterlijk vertaald halve maantjes, mijn persoonlijke favoriet. Ze hebben de vorm van een halve maan en zijn zacht en zoet. Ze lijken een beetje op een croissant maar zijn veel lekkerder! De libritos zijn ook weer letterlijk vertaald van hun uiterlijk: libritos betekend boekjes en de factura lijkt inderdaad op de bladzijdes van een boek. De laatste factura die zijn naam de danken heeft aan zijn uiterlijk is de panchito de leche. een broodje met melkpudding in het midden. Naast deze drie zijn er nog veel meer facturas die hun naam aan hun vorm te danken hebben, maar dat laat ik nog even open zodat je er zelf achter kan komen als je in Argentinië bent.

*TIP* De facturas zijn heerlijk de combineren met het typische Argentijnse drankje Mate!

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s