Soda Stereo; één van de beste Argentijnse bands allertijden

Heel Argentinië, jong en oud, houdt van ze.. En terecht. Een band die geweldige, tijdloze muziek heeft gemaakt. Het was tevens de eerste band die de Latijns-Amerikaanse rock op de kaart zette, en was een bron van inspiratie voor toekomstige Latijns-Amerikaanse bandjes. In dit blog vertel ik jullie meer over deze zeer getalenteerde band en deel ik natuurlijk hun beste nummers!


De band

Een in 1982 door Gustavo Cerati opgerichte band. Cerati was de zanger en gitarist van de band, met naast hem Hector Bosio (op de basgitaar) en Carlos Alberto Ficicchia (op de drums). Een band die ervoor heeft gezorgd dat de Zuid-Amerikaanse rock een enorme groei doormaakte, van 1986 tot en met 1989. Hiermee waren ze ook de eerste Latin muziek band die doorbrak in heel Latijns-Amerika, hier verkochten  ze meer dan 17 miljoen platen. Tot op de dag van vandaag is Soda Stereo zelf een inspiratiebron voor nieuwe bandjes.

250px-Soda_Stereo_1986
De band in de jaren ’80. Foto: Wikipedia.

Muziek

Ze werden geïnspireerd door bands als The Police, The Beatles en Pink Floyd. Dit hoor je terug. Het is een echte rock band maar hebben ook New Wave en Punk tonen in hun muziek. Maar het is en blijft een echte rockband. Albums:

 

Einde

In mei 1997 ging de band onverwachts uit elkaar gegaan, de media zeggen dat dit was omdat Gustavo (zanger) en Hector (de basgitarist) niet meer met elkaar over weg konden. Dit tot groot verdriet van het Argentijnse volk. Tijdens het afscheidsconcert in het River Plate stadion waren er 65.000 mensen bij. Hierna gingen ze alle drie een solo carrière beginnen, waarmee ze nooit het zelfde succes hebben bereikt.

cerati
Gustavo Cerati. Foto: us.hola.com

 

Gustavo Cerati

Gustavo Cerate, de zanger van de band. Ik weet nog goed dat veel Argentijnen mij vertelden over de band en over wat er met de zanger was gebeurd. Tijdens een concert in Venezuela had hij een beroerte gehad en was hij in een coma geraakt.  Jaren lang hadden de Argentijnen hoop maar na vier jaar in coma te hebben gelegen is hij 4 september 2014 overleden. Hij was toen 55 jaar oud.

Must listen

  • Musica Ligera (is de nummer één in de lijst van beste Latijns-Amerikaanse nummers)
  • En la Cuidad de La Furia (MTV unplugged versie)
  • Cuando pase el temblor
  • Ella uso mi cabeza como un revolver

Deze video is opgenomen tijdens het afscheidsconcert. De twee woorden “gracias totales” (totale dank) hebben het concert en het uiteen gaan van de band gekenmerkt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s