December, ook in Argentinië een feestmaand, maar dan net wat anders..

Het grootste verschil met december in Nederland is dat het in Argentinië erg warm is. Gister, 21 december, is de zomer officieel begonnen, maar de afgelopen dagen was het al warmer dan 30 graden, af en toe is het niet te harden! Daarnaast is december de drukste maand voor de meeste Argentijnen en natuurlijk niet te vergeten: er wordt ook kerst [navidad] gevierd, maar net iets anders.


Het is een drukke maand voor de scholieren en studenten. Rond 20 december begint de zomervakantie en daarom is december een maand vol toetsen en het inleveren van projecten. Ditzelfde geld voor iedereen die op kantoor werkt, de vakantie komt eraan dus alles moet nog een snel afgerond worden. De zomervakantie duurt hier, 2,5 maanden, tot begin maart. In de vakantie gaan de meeste mensen de stad uit. Tussen al het beton en de hoge gebouwen lopen de temperaturen soms op tot 45 graden, afkoeling is hard nodig.

De kust plaatsen lopen vol en het is meestal zoeken naar een plekje op het strand om je handdoekje neer te leggen. Daarom is het in Argentinië populair om een tentje te huren op het strand, meestal huren mensen z’n tentje per week of per maand, de prijzen van deze tentjes lopen hoog op!

playa deciembre

In Nederland tuigt iedereen de kerstboom op wanneer het uitkomt. Hier in Argentinië is 8 december dé dag dat iedereen zijn boom optuigt. Echte bomen worden hier niet gebruik, alleen van plastic. Daarnaast vind je op bijna alle voordeuren een kerstkrans- of slof aan de deur hangen. Hier en daar zie je wat woningen met kerstverlichting maar in mindere mate dan in Nederland. Kerstkaarten worden hier niet verstuurd, maar gelukkig geven bedrijven wel kerstpakketten weg.

adorno a puerta

24 december komt de familie in de avonds samen om te eten en samen 25 december in te treden. Wanneer de klok 12 uur slaat is het tijd voor vuurwerk en cadeautjes, die uiteraard door de kerstman [Santa Claus] onder de boom zijn gelegd. De volgende dag, 25 december, is het tijd voor een uitgebreide, warme lunch met de schoonfamilie. 26 december is het helaas weer een gewone werkdag. Voor het aftuigen van de kerstboom is er ook een datum, dat gebeurt 6 januari. Als de boom is af getogen zetten alle kinderen hun schoen. In de nacht van 6 tot 7 januari komen namelijk de drie koningen een cadeautje in de schoen doen.

Ik vier dit jaar dus een dagje minder kerst, maar zal zeker genieten van de warme kerstavond buiten. En hopelijk doen de drie koningen ook wat in mijn schoen op 6 januari. Ik wens iedereen alvast een feliz navidad!

feliz navidad

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Maaike Scheurkogel schreef:

    Nu heb ik écht zin in vakantie in een lekker warm land! Er is hier een pak sneeuw van 15 cm gevallen, dat op de wegen inmiddels is veranderd in vieze derrie iiiewww! Kerst in de zomer lijkt me echt even wennen 😉
    Alvast een gelukkig nieuwjaar! ( waarin we je hopelijk weer een keertje mogen zien 😉 )

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s