Wie was de ex-presidente: Christina Fernández de Kirchner?

Ze wordt nu, 2017, aangeklaagd voor vele delicten die ze heeft gepleegd tijdens haar presidentschap. Ze zou veel geld van de overheid hebben geïnvesteerd in haar eigen landgoed, wetten hebben gesmeden waar ze zelf beter van werd en nog veel meer. Wie is Christina Fernández de Kirchner?


 

De republiek Argentinië, had tot December 2015, een vrouwelijke presidente: Christina Fernández de Kirchner (1953). Ze werd op 10 december 2007 beëdigd tot presidente, en was hiermee is de tweede vrouwelijke presidente van Argentinië. Voor haar presidentschap was haar echtgenoot Néstor Kirchner vier jaar president. De term het Kirchnersimo was geboren. Het presidentschap in Argentinië duurt vier jaar en kan voor twee aaneengesloten termijnen dienen, dit was het geval van Christina Kirchner. Zoals bij elk presidentschap zijn er zowel voor- als tegenstanders voor het presidentschap. Vanuit mijn perspectief zijn er meer mensen tegen, dan voor het Kirchnerismo.

In haar campagne beloofde Christina het beleid van haar echtgenoot voort te zetten. Néstor Kirchner had er na de zware economische crisis van 2001 voor gezorgd dat er meer economische stabiliteit was in het land. Deze belofte kwam de presidente echter niet na en wordt er veel gesproken over de corruptie, ze zou veel geld (tot in miljoenen) in eigen zakken hebben gestoken..

Nu kreeg ik een korte documentaire toegestuurd (dank je wel Huib!) die goed laat zien hoe een groot deel van de bevolking over de presidente denkt. Het duurt 10 minuutjes en zal een duidelijk beeld geven over de politiek en economie in Argentinië. Bekijk via deze link de documentaire: Armoede van het zilverland.

Ik moest enorm wennen aan de inflatie. De ene dag is een kilo tomaten 20 Argentijnse pesos en een dag later 30 Argentijnse pesos. De helft duurder (!) zo van de één op de andere dag. In de supermarkt gebeurt hetzelfde en daardoor zijn sommige producten schaars. Zoals vorige week, er was geen melk meer te koop. Dit omdat de prijs van het melk zo was gestegen dat de supermarkten de melk niet wilden inkopen. Daarnaast stijgen ook de prijzen van het openbaar vervoer, gas, water en licht, soms in één klap met 50%. En zoals in de meeste landen, stijgen de salarissen niet mee….

Eind 2015 zullen de nieuwe verkiezingen plaats vinden. Houdt hier het Kirchnerismo op of gaat het door? De zoon van Christina Fernández de Kirchner, Maximo Kirchner, is kandidaat gesteld en hield één deze afgelopen dagen zijn eerste speech. Een paar duizend Argentijnen kwamen hier op af en juichten hem toe. Maar zoals te zien was in de documentaire, zijn er ook veel mensen tegen wordt het afwachten wat de verkiezingen volgend jaar gaan brengen. Zal het een doorgestoken kaart zijn en wordt haar zoon president, of krijgt hij echt veel Argentijnen voor zich gewonnen of is er een nieuwe favoriet?

 

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Huib van Oosterom schreef:

  De tweede vrouw van Peron was toch de eerste vrouwelijke president? En zij werd toch door Jorge Videla afgezet? Die zit nu toch in de gevsngenis?

  Groetjes,

  Huib

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Like

  1. annannelies schreef:

   Isabel Peron, de tweede vrouw van Peron, was inderdaad de eerste vrouwelijke presidente. Ze was vice presidente en kreeg na de dood van Peron het presidentschap, er werd niet voor gestemd. Daarna werd Videla president, jaren na zijn presidentschap kwam hij in de gevangenis. Hij zat toen gevangen tot zijn dood, een jaar geleden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s