Argentijnen zijn echte zoetekauwers. Het ontbijf of de merienda (middag snack) bestaan meestal uit mate met zoetigheden; facturas, media lunas, alfajores, allemaal typische Argentijnse hapjes. Vandaag deel ik met jullie het recept van de pastafrola, natuurlijk van mijn schoonmoeder die de allerlekkerste maakt!
De Argentijnen eten pastafrola op elk moment van de dag. Als ontbijt, als merienda of na het eten bij de koffie. Het is het beste te combineren met de Argentijnse Mate, maar ook zeker met koffie of thee. Er zijn versies die zeggen dat de pastafrola van Italiaanse afkomst is, hoewel het ook veel lijkt op de Linzer Torte uit Zwitserland al is hier de vulling weer anders. Ik hou het erop dat het gewoon Argentijns is!
Recept
Eigenlijk is pastafrola geen taart en geen cake. Het bestaat uit deeg, meestal bedekt met “dulce de membrillo”; jam van de kweepeer (verkrijgbaar in Zuid-Amerikaanse winkels). Hoewel andere vullingen ook gebruikt kunnen worden, zo is “dulce de leche” bijvoorbeeld ook erg populair in Argentinië. Ik heb hem een keer gemaakt met Nutela (ook een aanrader!). Daarna wordt hij afgedekt met slierten van hetzelfde deeg, zoals te zien op de foto hiernaast.
Ingredienten
- 120 gram Margarine
- 120 gram Suiker
- 2 eieren
- 250 gram meel
- 1 theelepel gist voor taarten
- 400 gram membrillo/dulce de leche
- Eigeel van één ei
- (optioneel) citroenschil of vanille extract
Het recept
- Verwarm de oven op 200 graden
- Mix de margarine met de suiker
- Voeg hier de twee eieren bij toe (optioneel: een beetje geraspte citroenschil of vanille extract)
- Voeg hier beetje bij beetje het meel aan toe
- Kneed alles als een bol samen en voeg de gist eraan toe
- Warm de membrillo op in een pannetje, voeg hier een klein beetje water aan toe op gevoel zodat het wat vloeibaar wordt (de dulce de leche warm je niet op omdat die van zichzelf al vloeibaar is)
- Bedek de schaal met olie of boter
- Verdeel 2/3 van het deeg over de schaal (verdeel met de vingers)
- Bedek dit met de opgewarmde (en wat vloeibare) membrillo (of dulce de leche)
- Rol het overige deeg in slierten en verdeel deze over de membrillo/dulce de leche zoals te zien is op de foto
- Beschilder de deegslierten met het eigeel
- Zet dit geheel voor 20 minuten in de oven totdat de slierten goudbruin zijn
Es muy rica la pastafrola!! Mi favorita es de dulce de batata.
Es verdad, los argentinos somos adictos a las cosas dulces y las comemos a cualquier hora del dìa!! Con mate o cafè es deliciosa!!
LikeGeliked door 1 persoon
I really liked the cooking recipe!
LikeGeliked door 1 persoon
Klinkt heerlijk!
LikeLike