Maak ze zelf: Heerlijke, Argentijnse Alfajores

Hmmm ik ben er dol op! Alfajores, uitgesproken als alfa-gores. Deze koekjes zijn in verschillende soorten te vinden in Zuid-Amerika maar ze zijn vooral populair in Argentinië en Uruguay. In heel Latijns Amerika zijn er ongeveer 34 verschillende varianten te vinden.


Alfajores

De basis van een alfajor bestaat uit twee koekjes, de varianten verschillen van elkaar door andere coatings en opvulling. Zo kan een alfajor bijvoorbeeld gecoat worden met donkere of witte chocolade, met poedersuiker of witte coating die bestaat uit een mengsel van eiwit en suiker. Voor de vulling kan dulce de leche, jam of chocolade gebruikt worden. De alfajor waar ik vandaag het recept voor beschrijf is de Alfajor de maïzena, deze heeft een randje geraspte kokos en een opvulling van dulce de leche. De alfajor de maïzena is erg populair in Argentinië.


Benodigheden

200 gram bloem
300 g maïszetmeel
1/2 theelepel bicarbonaat
2 theelepel bakpoeder
200 gram boter
150 gram suiker
3 eierdooiers
1 theelepel vanille-extract
schil van een citroen
Dulce de leche (verkrijgbaar in Zuid Amerikaanse winkels) of caramel
Geraspte kokos


Bereiding

 • Doe het zetmeel in een kom met de bloem, het bicarbonaat en bakpoeder in een kom.
 • Daarnaast, de boter en suiker mixen en daarna langzaam de dooiers één voor één toevoegen.
 • Dan het vanille extract en de citroenschil erbij
 • Ten slotte, langzaam en al roerend het klaargemaakte meelmengsel toevoegen. Met de handen kneden tot het heel meelmengsel opgenomen is. Blijven kneden totdat het een gladde bol vormt.

  20180203_195345837221945.jpg
  Punt 5: Snijd de rondjes uit het deeg. Foto: Annelies
 • Bestrooi een tafel of aanrecht met meel en verspreid hier het mengel over met een roller. Zorg dat de massa een hoogte heeft van ongeveer twee centimeter. En snijd er verschillende rondjes uit. Dit kan bijvoorbeeld makkelijk met een shotglaasje, doe eerst was meel op de rand en draai de uit het deeg (zie foto).
 • Leg de rondjes op een ovenplaat en laat wat ruimte tussen de rondjes. Bakken in een gematigde oven tot ze lichtbruin zijn. (eventueel ook mogelijk om en om bakken in een koekenpan)
 • Laat ze afkoelen. Besmeer de helft van de rondjes rijk met dulche de leche (of caramel). Plaats er vervolgens de andere koekjes op. En rol uiteindelijk de zijkanten door de geraspte kokos.

Als ze lijken op de foto van dit blog: Gefeliciteerd en eetsmakkelijk!


Kopen in Argentinië

In Argentinië zal je veel verschillende soorten en merken tegen komen. Het bekendste en lekkerste merk is Havana, dit is tevens het duurste merk. Een goedkoper merk dat ik laatst heb gevonden is La Recoleta, deze zijn bijna de helft goedkoper en ook erg lekker, maar niet de kwaliteit van Havana. Verder worden er ook alfajores aangeboden gemaakt door het wereld beroemde Milka, deze zijn net wat anders. Ik zal gewoon de Havanas kopen, het is de beste kwaliteit en in Nederland vind je ze (nog) niet.

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Theo schreef:

  Lekker!

  Like

 2. Laura schreef:

  Delicious! You can also put them in melted chocolate or put real glase on top.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s