De Argentijnse Tango

Toen ik voor het eerst naar Argentinië ging in 2012 verwachtte ik overal mensen te zien die de Tango dansten. Daarbij dacht ik dat elke Argentijn de Tango danst en dus dat ik les zou moeten nemen. Dat was uiteindelijk niet het geval want eenmaal in Argentinië zag ik niet veel tango en merkte ik dat vandaag de dag Argentijnse rock veel populairder is dan Tango.


Stukje geschiedenis

Voordat ik verder ga over de hedendaagse Tango eerst even een klein stukje geschiedenis. De tango is geboren in de late negentiende eeuw en begon met een mix van de Spaanse, Afrikaanse en Italiaanse cultuur in Buenos Aires. Dit door de immigratiegolf, de immigranten dansten samen op straat onder leiding van één of meerdere instrumenten. De teksten van hun liedjes waren vaak een uiting van emoties en verdriet van de immigranten. Uiteindelijk werd de tango bekend als muziek- en dansstijl die gedanst werd door alle sociale klassen. Aan het begin van de 20e eeuw gingen mensen naar buiten om te dansen en overal op straat vond je mensen die de tango dansten. Dit verminderde met de jaren en zo als eerder gezegd komt dit vandaag de dag nog maar zelden voor.

Waar moet je naartoe voor de tango?

Als je in Buenos Aires bent is het natuurlijk wel mogelijk om mensen op straat de Tango te zien dansen. In de toeristische wijken La Boca en San Telmo worden nog steeds optredens gehouden. Hier krijg je zelfs de mogelijkheid om met een professionele danser een paar pasjes te wagen. Voor een echte Tangoshow kan je s’avonds bij de avenida Corrientes, in de wijk Micro Centro, terecht waar alle bekende en grote theaters zijn. Als je erg geïnteresseerd bent in de Tango is het aan te raden om in augustus naar Buenos Aires te komen, dan vind je namelijk het internationale Tango festival. Dit jaar duurde het festival van 13 tot 26 augustus. Het festival biedt gratis toegang tot shows, competities, lessen en feestjes. Meer informatie vindt je hier (in het Spaans).

Wat ook handig is om te weten is dat je in Buenos Aires ook de term Milonga tegen zal komen. Milonga is ook een stijl in muziek, dans en poëzie deze stijl ging vooraf aan de Tango. Een andere betekenis is de Milonga als evenement of plek waar Tango & Milonga wordt gedanst. Zoals je zegt: “ik ga naar de disco” zeggen ze hier ook: “ik ga naar de Milonga”.

Bekende muzikanten:

  • Carlos Gardel
  • Aníbal Troilo
  • Astor Piazzolla (zijn lied ‘Adios Nonino’ was het emotionele nummer op de bruiloft van onze koning & koningin)
  • Homero Manzi
  • Julio sosa
  • Roberto Goyeneche

Musea:

  • Museo Mundial del Tango (Straat: Rivadavia 830, Micro Centro)
  • Museo de Carlos Gardel (Straat: Juan Juarez 735)
  • Piazzolla Tango (Straat: Florida 165)

 

Dat de Tango minder populair is dan een eeuw geleden wil dus niet zeggen dat de Tango is uitgestorven. Voor de liefhebbers is Buenos Aires nog altijd de hoofdstad van de Tango en hier zul je alles kunnen vinden: museums, lessen, optredens en Milongas, het is alleen misschien even zoeken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s