Barras Bravas; de Argentijnse voetbalmaffia

Net als in Nederland zijn er in Argentinië ook hooligans. Alleen gaat in Argentinië gaat het veel verder dan af en toe een relletje schoppen..


De Barras Bravas, een term die letterlijk “zware bendes” betekend, zijn georganiseerde supportersgroepen van voetbalclubs in Zuid-Amerika. Wat veel mensen buiten Zuid-Amerika niet weten is dat de hooligans, de Barras Bravas, in Argentinië veel macht hebben en geweld gebruiken. In de volgende alinea’s zal ik drie punten beschrijven waarvoor de Barras Bravas, naar mijn mening, de voetbal maffia is.

De Barras Bravas, even als de maffia, wordt geleid door leiderschap

De leider van de groep maakt de belangrijkste beslissingen en geeft opdrachten aan de mensen die voor hem werken. Die leiders hebben bijnamen, zoals bijvoorbeeld in de Barras Bravas ‘El Lobo’ wat de wolf betekend en ‘El Ruso’, wat staat voor de Rus. Ze hebben deze bijnaam om makkelijker te verbergen van de politie en om een beeld te vormen voor de vijand. Beide groepen gebruiken geweld en de dreiging van geweld. Even als de georganiseerde misdaad bestaan de Barras Bravas uit verschillende georganiseerde groepen. Elke club in Argentinië, bijvoorbeeld Boca Juniors, heeft een groep hooligans, een Barra Brava. Af en toe kunnen de Barras Bravas in strijd zijn met elkaar met als mogelijk gevolg dat mensen sterven. Vele leden van de groep zeggen dat het behoren bij een Barra Brava ze het gevoel van veiligheid geven. Ze doen alles voor elkaar en zien elkaar als familie. Hoewel de Barras Bravas ook wel is betrokken zijn bij moord. Dit kan, net als bij de georganiseerde criminele groepen, zijn om de leider van de Barra Brava te worden, of om een hogere status in de groep te krijgen. Niet alleen de Barras Bravas, maar ook de georganiseerde criminele groepen blijven bestaan, zelfs als leiderschap of lidmaatschap veranderingen.

De Barras Bravas verdienen geld met illegale activiteiten

Deze activiteiten bestaan onder andere uit: het doorverkopen van kaartjes, de verkoop van parkeerplaatsen en het chanteren van de mensen die producten verkopen in en rond het stadion. Ten eerste, de voorzitter van de voetbalclub verdeelt kaartjes van voetbal wedstrijden onder de Barras Bravas. De Barras Bravas verkopen deze kaartjes door en verdienen er veel en illegaal geld mee. De voorzitter van de club verdeelt de kaartjes onder de Barras Bravas om ze aan zijn kant te houden en om een commissie van de winst te ontvangen. Hierbij komt dat in de grootste stadions concerten van bekende artiesten, zoals Madonna en ACDC, worden gegeven. De kaarten van deze concerten worden ook uitgedeeld door de voorzitter van de clubs en verkocht door de Barras Bravas. Zoals kan worden verwacht verdienen ze met deze kaartjes drie keer zoveel. Ten tweede, wanneer er een voetbalwedstrijd of concert is chanteren de Barras Bravas mensen die hun auto parkeren in een schaal van drie kilometer om het stadion. Ze beloven te zorgen voor de auto. Met andere woorden, als de mensen niet betalen zal de auto vernield worden, iedereen in Argentinië is hiervan op de hoogte. Op dezelfde manier chanteren ze de mensen die eten, drankjes en producten verkopen in en rond het stadion. Deze mensen moeten een commissie betalen aan de Barras Bravas. Bovendien verdienen een aantal van de Barras Bravas leiders zelfs transactiekosten van 30% wanneer een speler wordt verkocht en soms 20% van de salarissen van de spelers. De overschrijving gebeurt om vrede te bewaren tussen de Barras Bravas, de spelers, de supporters en de bestuurders. Uiteraard verdienen de organiseerde criminele groepen ook hun geld met chantage en illegale praktijken. Hierbij komt dat beide groepen geld verdienen met drugshandel, de Barras Bravas vooral met de verkoop van marihuana. Kortom, de Barras Bravas en de georganiseerde criminele groepen hebben een gemeenschappelijke strategie om hetzelfde doel te behalen: geld verdienen. Aan de andere kant zijn de georganiseerde criminele groepen ook actief in mensensmokkel en prostitutie, de Barras Bravas zijn niet betrokken bij dit soort activiteiten.

De Barras Bravas hebben veel macht; voornamelijk verkregen met geweld

Tot de jaren ’60 was het voetbalgeweld in Argentinië spontaan, hierna werd het geweld georganiseerd. Er werd gepland wanneer “het” zou gebeuren. Dit was ook de periode wanneer de term Barra Brava ontstond. Daarna, in de jaren 80, werkten de Barras Bravas nauw samen met de militaire dictatuur. Zij hielpen hen in de strijd tegen demonstranten van de dictatuur. Dit is waar het geweld verder ging dan alleen voetbalgeweld (vind hier meer over in het artikel: El Puntero). Langzamerhand vormde het geweld een grote dreiging voor de Argentijnse samenleving. Voordat de huidige president Macri aan de macht was, hadden de Argentijnen de presidente Christina Fernandez Kirschner, zij creëerde de HUA, Verenigde Argentijnse Hooligans, die kan worden gezien als een officiele bond en die bestaat uit gewelddadige groepen. Ondanks het feit dat de macht van de Barras Bravas moest inkrimpen, heeft de presidente hen geholpen om te bestaan en gaf ze hen meer macht. Dat is nu een groot probleem voor de huidige president Macri, hij weet dat macht van hen afnemen levensgevaarlijk kan zijn.

Ik hoop dat ik het begrijpbaar heb kunnen uitleggen, want dat is niet makkelijk.. Als Nederlandse is het soms moeilijk om te geloven dat deze dingen gebeuren, bijvoorbeeld de samenwerking met de presidente! Maar het gebeurd, en dit is een klein deel van de corruptie die er in Argentinië heerst. Ik heb zo nog veel meer corruptie gezien, er zullen nog vele artikelen als deze komen….

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s