Beleef het karakter van de Argentijnse cultuur met Bersuit

on

 Mijn favoriete Argentijnse band is Bersuit. Een band die verschillende soorten muziek maakt. Elk liedje zit vol emotie, je voelt Argentinië. Als ik hun muziek luister ben ik weer even terug in het land dat wordt gekenmerkt door passie en karakter.


De band

De band Bersuit Vergarabat is gevormd in het zuiden van de hoofdstad Buenos Aires, in 1988. Zoals vele bands die lang bestaan, zijn er bandleden gekomen en gegaan. Maar de meest succesvolle was met de zanger Gustavo Cordera en keyboard, stem en accordeon Juan Subirá. Eén van de kenmerken van de band is de kostuums die ze dragen tijdens de concerten. Zo hadden zich eens verkleed in een pyjama als eerbetoon aan de bewoners van de psychiatrische residentie in Buenos Aires. Dit om de waanzin te benadrukken.

Bersuit
Bersuit in één van de kostuums die ze droegen tijdens hun concerten. Foto: eldiaonline.com

Bekendheid

Het grote succes van de band begon in Buenos Aires en trok daarna verder naar de rest van het land. Na het nationale succes werd de band erg bekend in Latijns-Amerika, waar vanuit het verder trok tot Spanje, Verenigde Staten, Verenigt Koninkrijk, Duitsland en Japan.  In Nederland helaas niet maar Patrick, een Nederlandse vriend van mij, is gek op Bersuit. Hij luistert hun muziek het liefst tijdens het hardlopen (ze peppen je op en laten je nét even wat harder lopen).

“Als ik een referentiekader mag geven aan Bersuit, dan doen ze zeker niet onder als je ze de Argentijnse Coldplay mag noemen” Patrick (groot fan van Coldplay)

De muziek

Zoals jullie weten ben ik niet meer woonachtig in Argentinië, maar als ik Bersuit luister ben ik weer even terug. In de muziek voel je de emotie, de passie zowel in de stem van de zanger als in de instrumenten. De muziek die Bersuit maakt is enorm divers. Ze hebben vele CD’s en mixen de volgende muziek stijlen: cumbia, tango, murga, reggae, rock, chacarera and condome (allen, behalve reggae erg populais in Argentinië). Naast de diversiteit van de muziek staan ze zijn ook bekend om teksten waarin ze de politiek en de maatschappij bekritiseren. In de jaren 90 werd het verboden om verschillende liedjes van de band uit te zenden, werd het toch gedaan dan kreeg de tv- of de radiozender een boete opgelegd. Als je de verschillende albums luistert zul je versteld staan van hoe enorm divers de muziek is die ze maken.

“Zoals jullie weten ben ik niet meer woonachtig in Argentinië, maar als ik Bersuit luister ben ik weer even terug.” Annelies

Luisteren

Ik zal zeggen, toets in Youtube Bersuit Vergarabat in. Het eerste hele album wat je daar vindt heet: “De la cabeza”. Luister dit album, hierin maak je kennis met de diversiteit van de band. Daarnaast zal ik een lijst geven van de meest bekende nummers:

 • El tiempo no para
 • El baile de la gambeta
 • Porteño del ley
 • Espíritu de esta selva
 • Perro amor explota
 • Yo tomo
 • Se viene
 • Sr. Cobranza
 • La Argentinidad al palo

MUST SEE

Als afsluiter van dit blog deel ik deze video. Een video, zeker een MUST SEE. Ik heb hem al 100 keer gekeken en kan hem nog 100 keer bekijken. In deze video komt niemand minder dan Maradona op bezoek om te dansen met Bersuit.

 

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Rianne schreef:

  Helemaal leuk!
  Groeten, Rianne

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s