Daling van de Argentijnse Peso

De afgelopen weken informeerde mijn man mij meerdere malen dat de Argentijnse peso van waarde aan het dalen was. Vorige week donderdag hadden we even de Argentijnse televisie opgezet en terwijl het programma bezig was, daalde de Argentijnse Peso met 8.5% in een half uur! Een lastig onderwerp waar ik niet te ver op in wil gaan maar toch even wil laten weten wat er nou aan de hand is in Argentinië.


argentina voluta
Foto: radiomercosur.com

Je hebt het misschien el gelezen of gezien op het nieuws. De Argentijnse economie gaat niet goed en ze staan zelfs op het punt om een enorme lening aan te vragen bij de centrale bank.

Oorzaak

Een daling van een munt eenheid heeft altijd meerdere oorzaken. Eén van de oorzaken voor het dalen van de Argentijnse Peso is de crisis in Turkije. De economieën van Turkije en Argentinië zijn twee van de meest kwetsbare ter wereld, aangezien ze worden beschouwd als opkomende economieën. Daarom trokken investerders zich snel terug toen de Turkse valuta viel. Hij sleepte de Argentijnse peso met zich mee. Daarnaast hebben beide landen een schuld in Dollars en deze is steeds moeilijker af te betalen.

De Argentijnse markt

Stel je; al dagen lang is de Euro onstabiel, hij is alsmaar in zijn waarde aan het zakken (soms stijgt hij ook..); niet de ideale situatie om een auto te kopen. Zelfs de normale boodschappen als melk en groente schommelen. Hierdoor koopt men niet, alleen het hoognodige.  Dit heeft als oorzaak dat de Argentijnse markt stil licht. Dit is niet goed want zoals wij Nederlanders zeggen: ¨Geld moet rollen¨ en dat is noodzakkelijk voor een goedlopende economie (met dus een sterke munteenheid).

Armoede

De hoge klasse komt er wel bovenop. Maar de midden en de onderklasse hebben het zwaar te verduren. Sommige hadden leningen in dollars die ze nu beide onmogelijk kunnen aflossen en daardoor op straat belanden. Ook zijn er miljoenen banen geschrapt; omdat de markt stil ligt is er geen werk. We kunnen wel degelijk spreken over een beginnende crisis.

500-pesos
Het 500 Argentijnse Peso billet, uitgegeven in 2016. Foto: clarin.com.ar

De munten en briefjes geld

Het 500 Pesos briefje is uitgeroepen tot het mooiste en meest controleerbare geldbriefje in de wereld. Hier boven op de foto kan je zien hoe prachtig hij is. Om in te lijsten. Maar in Argentinië laat dit briefje zien hoe erg de Argentijnse economie achteruit is gegaan in de afgelopen jaren. Toen ik in 2012 in Argentinië was betaalde ik met briefjes van 20 en had ik munten van 20 cent op zak. Nu in 2018 zijn die niets meer waard. Dit briefje van 500 pesos is vandaag de dag gelijk aan: €11.65.

Het is afwachten wat er gebeurt met de Argentijnse Peso. Argentinië kan geen tweede grote crissis verdragen daarom, en voor de vele mensen die hier erg onder lijden, hoop ik dat ze er snel uitkomen en dat ze stukje bij beetje weer er boven op komen. Ik hou jullie op de hoogte!

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s