Las Leonas; de succesvolle Argentijnse hockey vrouwen

Wij Nederlanders kennen ze maar al te goed. Al jaren zijn ze onze grootste tegenstander, vaak komen we ze tegen tijdens de kampioenschappen en altijd is het spannend. Hier een korte samenvatting over het succes van Las Leonas en de strijd met onze Hollandse hockey dames, want wie zijn er nou beter?


Geschiedenis van het vrouwen hockey in Argentinië

In 1909 werden de eerste vrouwelijke hockey teams officieel en was het vrouwen hockey echt begonnen in Argentinië. In 1987 werden ze voor het eerst kampioen in het Panamerikaanse spelen. Vanaf toen groeide het top succes van de Argentijnse hockey vrouwen. Met hun triomfen in de jaren 2000, hebben de dames hockey tot één van de populairste Argentijnse sporten gemaakt. De bijnaam Las Leonas heeft het nationale team te danken aan zijn vasthoudendheid en felle spel. Een leeuwin werd gekozen als symbool. Tijdens de tweede ronde van de Olympische Spelen in Sydney in 2000 speelde Argentinië tegen ons Nederlandse team en hier droegen de Argentijnen voor het eerst een leeuwin op hun shirts: Las Leonas waren geboren.

Prijzen

  • Olimpische spelen : 2 keer tweede geworden (2000 & 2012)
  • Hockey world league: In 2015 werden ze kampioen maar tot op heden niet meer
  • Juegos panamericanos: Werden ze maar liefs zes keer kampioen (in 1987, 1991, 1995, 1999, 2003 & 2007)
  • Champions Trophy: Zeven keer waren ze de beste (in 2001, 2008, 2009, 2010, 2012, 2014 & 2019)
  • Wereld kampioenschap: Twee keer de beste van de wereld in 2002 & 2010, in beide finales stonden ze tegen Nederland in de finale.

Weddenschap

Toen ik mijn man net leerde kennen zaten we een middag in een bar waar ze de olimpische spelen hockey uitzenden. De dag daarna zou in de finale Argentinië tegen Nederland spelen. Onze eerste weddenschap was een feit: een fles wijn voor de winnaar. Sinds die dag (natuurlijk won Nederland) is het een traditie gebleven; als Argentinië – Nederland speelt in de hockey krijgt de winnaar een flesje wijn.

hockey holanda argentina
Nederland – Argentinië tijdens de Olimpische spelen in Engeland 2012

Wie zijn er nou beter?

De Nederlandse damesploeg is de meest succesvolle ploeg aller tijden, wij hebben namelijk tien maal het WK gewonnen. Daarnaast wonnen wij zesmaal de Champions Trophy (okee, één minder dan de Leonas maar), tweemaal goud in de Hockey World League en drie maal goud op de Olympische Spelen.

Wereld kampioenschap 2018 in Engeland

Het is het eerste WK vrouwenhockey waaraan zestien landen deelnemen, die in de groepsfase werden verdeeld over vier poules van vier. In 2010 was de laatste keer dat Nederland tegen Argentinië in de WK finale stond, toen won helaas Argentinië. Maar het WK daarop (2014), werd Nederland kampioen en stond Argentinië niet eens in de top 3… Argentinië verloor afgelopen woensdag na penalties van Australië en daarom speelt Australië vanmiddag om 17.30 tegen Nederland in de halve finale. Kunnen wij ze wel aan en gaan wij voor onze 11e WK titel?!

 

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s