Milanesas; het favoriete gerecht van mijn man

Ik hoor je (terwijl je naar de foto kijkt) denken: dit is toch gewoon een schnitzel? Ja, voor mij is het eigenlijk ook gewoon een schnitzel. En hier in Argentinië zijn ze erg populair. Mijn man was afgelopen dinsdag jarig en ik kan hem niet blijer maken dan een lunch bestaande uit aardappelpuree en milanesas. Hoe komt het dat, dit typische Duitse recept, zo populair is in Argentinië? Ook geef ik een paar verrukkelijke variaties..


Geschiedenis

In vorige artikels had ik al beschreven dat tijdens en na de tweede wereld oorlog veel Spanjaarden en Italianen naar Argentinië gingen, om daar een betere toekomst op te bouwen. Met hen waren er ook vele Duitsers die naar Argentinië gingen. Met hen namen de Duitsers hun wel bekende schnitzels mee, die alleen van naam veranderde en de milanesas waren geboren.

milanesa
Milanesa Napolitana. Foto: Lacocina.com.ar

Milanesas in Argentinië

Toen ik in Argentinië was ging ik eten met Argentijnse vrienden van mij. Zij lieten mij al het typische Argentijnse eten proeven. Een middag zeiden ze: ¨vandaag is het tijd voor een broodje milanesa¨. Klinkt goed dacht ik, nog nooit van gehoord.. Uiteindelijk kreeg ik een broodje schnitzel! Ik moet zeggen in Argentinië er wel een extra twist aan geven. Om te beginnen worden ze natuurlijk met het beste vlees klaar gemaakt. Daarnaast geven ze er een smaak aan door ze te bekleden als een pizza. Neem bijvoorbeeld la milanesa a la Napolitada; is een schnitzel bedekt met beetje tomatensaus, ham, kaas en oregano. Je kunt ze kant en klaar (maar vers) bij de slagers of kipboer kopen maar mijn schoonfamilie maakt ze altijd zelf.. Dat was dan even wel nieuw voor mij. Hier onder deel ik met jullie het recept, zoals altijd, van mijn schoonmoeder.

Het recept

Benodigheden:

 • Vlees: kip, rund, varkens, elk vlees soort kan gebruik worden. Het zou ideaal zijn als ze al in lapjes zijn gesneden
 • 2 eieren
 • paneermeel
 • zout & peper
 • peterselie, knoflook (optioneel)
 • paneermeel
 • zonnebloem-olijf olie
 • oven

 1. Zet de oven aan op 180ºC
 2. Doe twee eieren samen met zout, peterselie en geperste knoflook in een kommetje.
  20180810_111403720772510654504838.jpg
  Het vlees in het ei met kruiden en daarnaast de paneermeel. Foto: Annelies

  Klop dit door elkaar.

 3. Leg het vlees hierin en laat het even liggen terwijl je een groot bord met paneermeel klaar zet.
 4. Stuk voor stuk pak je de vleeslapjes en leg je ze op het paneermeel. Je draait hem om en met je vuist klop je als waren het paneermeel vast. Mijn vader en ik herinneren altijd de oma van mijn man die dit met hard geklop deed; en dan milanesas voor de hele familie, daar was ze dan wel een uur mee bezig. Maar liefde gaat door de maag..
 5. Als je wilt, kun je de milanesas nogmaals door het ei doen en weer met het paneermeel kloppen, zo zorg je ervoor dat je een extra dikke korst krijgt; voor de liefhebbers

  20180810_1113445883965027841544439.jpg
  Milanesas klaar om de oven in te gaan. Foto: Annelies
 6. (optioneel) Mocht er paneermeel en ei over zijn kun je hier balletjes van maken en met de milanesas in de oven doen, dan krijg je kleine brood balletjes
 7. Doe zonnebloem of olijfolie in een oven schaal en verdeel de milanesas hierover en zet ze in de oven. Keer ze af en toe om en wacht tot ze goudbruin zijn.

Variatie: Met dit bovenstaand recept krijg je de originele milanesas. Nu kun je ze zelf nog aankleden door er kaas over heen te doen, of zoals de milanesa Napolitana met tomatensaus, kaas, ham en oregano.. Je kan er eigenlijk alle kanten mee op kijk maar wat je zelf lekker vindt.

IMG_8730
(stok)broodje milanesa. Foto: Annelies

Mochten er milanesas over zijn, is het lekker om de volgende dag een (stok)broodje milanesa de lunchen; sla, tomaat en ei erbij.. Heerlijk!

 

 

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Elsa Pelegrin schreef:

  Las milanesas de carne es uno de los platos favoritos de los argentinos. Nosotros llamamos escalopes a las milanesas de pescado /que no son tan populares/. También nos gustan las milanesas de pollo. Y si además las preparamos a la napolitana son un éxito asegurado. Para acompanarlas no hay nada más rico que las papas fritas o el puré. O tal vez una rica ensalada mixta

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s