Je rijbewijs halen in Argentinië

Mijn schoonzus appte laatst dat ze was begonnen met autorijlessen. Gegeven door de buurvrouw in een park. Ik was zo verbaast, in Argentinië leer je autorijden niet via een rijschool, nee gewoon met je vader of de buurvrouw… Een interessant onderwerp voor een artikel, dacht ik.


Oefenen

Schakelen, remmen, achteruit rijden. Er komt nogal wat bij kijken. Ik weet nog dat mijn eerste autorijles met zwetende handjes ging. Gelukkig had in Moon naast me die zijn eigen rempedaal had. In Argentinië doen ze het zonder en leer je alles via een vriend of familielid. Meestal begin je wel in een afgelegen straat op park.

Theorie

Voor het theorie examen kan je een cursus volgen bij een priveschool of bij publieke instanties, dit laatste doen de meesten. Bij de publieke instantie is het verplicht drie lessen te volgen. Hier laten ze video´s en statestieken zien, praten over het verkeer en geven informatie uit een boek (dit boek krijg je te leen van de publieke instantie). Na deze drie lessen (die alle drie een andere dag zijn) geven ze je een certificaat dat aangeeft je bij die drie lessen bent geweest. Tijdens je vierde bezoek doe je de medische test, denk aan gehoor, zicht, reactievermogen ect. Tevens doe je een psigolochische test (denk aan tekeningen maken en vlekken beschrijven). Als je voor deze testen bent geslaagd, ga je met het certificaat naar de bali voor het theorie examen. Dit zijn 20 multi choice vragen. Als je hiervoor geslaagd bent, krijg je toegang tot het rij examen. De testen, het theorie examen en het rij examen vinden alle op deze dag plaats (mits je slaagt natuurlijk).

Het examen

Het rijexamen vindt plaats dichtbij het gebouw van het theorie examen en de testen, dit heet het Autodromo, een groot gebied speciaal voor het behalen van je rijbewijs. In Argentinië moet je zelf een auto hebben of je kan een auto huren in het Autodromo. Tijdens het rijexamen zit je samen met de examinator. Je doet het examen op een gesloten circuit. Hieronder vind je een kaart van de plattegrond van het circuit. Ze hebben nep trainrails, bruggen en oversteek plaatsen. De examinator schetst de situaties  dus niets is echt. Hij zegt bijvoorbeeld ¨van rechts komt er een auto¨ en hier reageer jij op. Je krijgt ook achteruit rij opdrachten (bijvoorbeeld een rotonde achteruitrijden). En als laaste heb je drie kansen om te parkeren. Mocht je niet direct slagen, mag je het na twee weken weer proberen.

examen-de-manejo-capital-federal

Rijscholen

Natuurlijk zijn er rijscholen in Argentinië maar deze worden niet veel gebruikt. Mocht je niemand hebben die je kan leren hoe een auto werkt (remmen, gas geven ect) is het natuurlijk noodzakkelijk. Als iemand een rijschool gebruikt doen zij met hen ook de theorielessen en gaat iemand van de rijschool met je mee bij het rijexamen, samen met de examinator.

Rijbewijs ophalen

Als je geslaagd bent voor het rijexamen krijg je een certificaat waarmee rijbewijs ophalen bij de balie. Een half uur later heb je je rijbewijs en mag je naar huis rijden, maar dan wel met de letter P (p van principante, beginner) op het achterraam van de auto. Deze letter P zal je zes maanden op je achterruit moeten hebben. Tijdens deze eerste zes maanden mag je nog niet de snelweg op. Na zes maanden mag de P eraf en mag je voor het eerste de snelweg op, en dat zonder begeleiding van de rijschool..

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Elsa schreef:

    Los cursos de manejo en Argentina tienen un costo importante, por eso mucha gente opta por aprender a manejar con algùn conocido ..

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s