Om de traditie voor te zetten post ik vandaag dit blog. Over twee dagen is het de 29ste.. De dag van ñoquis in Argentinië. In Nederland kennen we deze eetbare kussentjes als Gnoggis, een Italiaans recept die erg populair is in Argentinië…
Ik kwam ik op het idee voor dit blog toen we de 29ste van de vorige maand ñoquis aan het maken waren. In Argentinië (evenals in Paraguay en Uruguay) is het traditie om elke 29ste van de maand ñoquis (Gnocchis) te eten. Een traditie die de Italiaanse voorouders hebben meegenomen naar Argentinië. De meeste families die ik ken lopen deze traditie niet heel trouw na. Mocht de traditie toch nageleefd worden maken de meeste mensen de ñoquis zelf, vooral in families met een oma die iedereen uitnodigt. In Buenos Aires vind je veel winkels die verse pasta verkopen en elke 29ste van de maand hebben zij een extra voorraad verse ñoquis.
“Grappig, een in Italië geboren traditie die meer leeft in Argentinië.” Annelies
Traditie
De traditie is afkomstig uit een Italiaanse legende. Gebaseerd op de geschiedenis van San Pantaleón, een jonge arts uit Nicomedia. Hij werd in Noord-Italië heilig verklaard om de genezingen die hij daar had verricht. Op een keer toen vroeg hij Venetiaanse boeren om brood. Terwijl ze arm waren nodigden ze hem uit. Dit zou op 29 juli hebben plaatsgevonden, om die reden wordt die dag herinnerd met een eenvoudige maaltijd die wordt vertegenwoordigd door de ñoquis. Ik vroeg gister aan Erika, mijn vriendin uit Italië, of ze deze traditie kent en of ze deze in Italië ook naleven.. “Wat interessant, daar heb ik nog nooit van gehoord..” was d’r antwoord. “Ik ga het is aan mijn moeder vragen”. Grappig, een in Italië geboren traditie leeft meer in Argentinië, want hier kent iedereen deze legende, jong en oud..
Het recept
Omdat het over twee dagen de 29ste is, deel ik hier alvast met jullie het familie recept van mijn schoonmoeder (mochten jullie thuis zelf de ñoquis willen maken).
Ingredienten
- 1 Kilo aardappelen
- 200 gram Meel
- 2 Eidooiers
- Zout
Bereiding
- Je schilt de aardappelen en laat ze koken tot ze klaar zijn om er pure van te maken. Je giet ze af en laat ze even afkoelen totdat ze lauw zijn, zodat je er een deeg van kan kneden.
- Wanneer aardappels zijn afgekoeld stamp je zo tot pure (zonder iets toe te voegen).
- Sprankel wat meel op het aanrecht en op je handen. Plaats de pure op het aanrecht en voeg de twee eidooiers toe. Kneed het geheel samen en voeg er stukje bij beetje en beetje meel bij.
- Als je een goede deegstructuur hebt gekneden, laat je de bal deeg 10 minuten rusten. Zet in de tussentijd een pan met water op en voeg hier wat zout toe.
- Hierna snijd je er dunne lange deegrollen van en snijd deze verder tot kleine kussentjes van ongeveer twee centimeter. Om de krul erin te krijgen rol je ze even van een vork af, met de duim naar beneden.
- Voeg de ñoquis in kleine hoeveelheden toe aan de pan met water. Ze zullen naar de bodem zinken, wanneer ze boven blijven drijven zijn ze klaar!
Variatie
Je kan er enorm mee variëren zo kan je spinazie ñoquis maken of in plaats van een Bolognesesaus geraspte kaas en cherrytomaatjes toevoegen. Ik blijf natuurlijk het liefst bij het recept van mijn schoonmoeder maar af en toe variëren kan voor heerlijke verrassingen zorgen.
Het ritueel gaat gepaard met het plaatsen van geld onder het bord. Als je briefgeld of een munt onder het bord plaatst, zal het geluk en voorspoed brengen (altijd het proberen waard).
Simpatica tradición y una muy buena excusa para comer una comida muy rica!
No hay que olvidarse de poner dinero antes de empezar a comer!
LikeLike
La historia atras de esta comida riquisima lo hace mejor todavia! Más los posibilidades de hacernos ricos ;).
LikeLike
Una de mis comidas favoritas, con estofado de carne o salsa bolognesa. La preparaciòn lleva tiempo pero vale la pena tanto trabajo!! Son riquìsimos!!
LikeLike
Si!! Y gracias a tu hermosa foto pude publicar el blog y la receta! El lunes a hacer ñoquis!
LikeLike