5 tips voor een veilig verbijf in Argentinië

Tijdens mijn drie jaar in Argentinië heb ik gelukkig nooit iets meegemaakt. Helaas ken ik een paar mensen die wel beroofd zijn. Hieronder geef ik een paar voorbeelden met daarnaast tips, om te zorgen dat jouw bezoek aan dit prachtige land vlekkeloos verloopt.


Net als vele Latijns-Amerikaanse landen heerst er in Argentinië ook criminaliteit. In de grote steden zijn er krottenwijken. De inwoners van deze wijken kunnen geen baan vinden en gaan op stelen uit. Meestal zijn de toeristen zijn hier de dupe van. Argentinië is niet uiterst gevaarlijk maar je moet er wel zeker op je hoede zijn.

1. Weet waar je, je waardevolle spullen heb zitten op drukke plaatsen. In de grote steden zijn er veel zakken rollers actief. Meestal stelen ze zonder dat de persoon die bestolen wordt het door heeft. Bijvoorbeeld in de volle metro’s, bussen of treinen, hier staat iedereen erg dicht tegen elkaar aan en merk je niet eens dat er een telefoon uit je broekzak wordt gestolen. Dit gebeurde bij een vriend van mij: nadat we de metro uitkwamen zocht hij zijn telefoon, maar weg was zijn nieuwste exemplaar. Mocht je in z’n drukke metro staan, hou je hand op je tas of broekzak, en laat hem niet los!

2. Loop niet bellend of Whatsappend met de nieuwste Iphone over straat. En natuurlijk wil je mooie fotos maken van al het pracht, maar kijk eerst even om je heen voor je, je splinter nieuwe, hightech camera tevoorschijn haalt. Voor je het weet trekken ze hem uit je handen en wegrijden ze weg op de motor. Dit is gebeurd bij een meisje die ook op uitwisseling was, haar nieuwe (speciaal gekocht voor Argentinië) Canon camera weg

3. Pin geld overdag, wanneer er meerdere mensen op straat zijn en ga nooit alleen! Tijdens de eerste week van mijn uitwisseling sliep ik in een hostel in de wijk San Telmo. Een bekende wijk waar veel toeristen verblijven. Deze wijk ligt naast de veel armere wijk Constitucion. In San Telmo, zoals overal in de grote stad, is aan te raden om op je hoede te zijn. Zo kwam er op een avond een Engels meisje overstuur terug in het hostel. Toen ze geld wilde pinnen kwamen er twee mannen naar haar toe met een mes. Gelukkig was het goed afgelopen en kon ze weg rennen. Maar leer: pin geld overdag, wanneer er meerdere mensen op straat zijn en ga nooit alleen!

4. Loop niet zomaar een hoekje om maak kijk eerst goed en wees altijd op je hoede en blijf in gezelschapBijna elke toeristische wijk ligt naast een wat armere. Eén van de meest gevaarlijkste wijken in Argentinië is La Boca. La Boca?! Ja.. La Boca, de bekende wijk met de gekleurde huisjes en het Boca Juniors stadion. Voor de toeristen zijn er eigenlijk maar drie straten waar ze kunnen komen: de twee van de gekleurde huisjes en de één die naar het Boca Stadion loopt. In November 2017, was er een Noord Amerikaanse toerist die verder de wijk in wilde gaan. Een dure fout, hij werd beroofd en ernstig mishandeld. Ik wil jullie niet bang maken, maar veel toeristen weten niet hoe gevaarlijk het kan zijn.

5. Als laatste tip raad ik aan om geen of zo min mogelijk sieraden te dragen. Mijn schoonmoeder had een paar jaar geleden een ketting om en stond op de bus te wachten. Voor ze het door had trok iemand de ketting af en rende er vandoor, zo een auto in. Het was onmogelijk voor haar om er achteraan te gaan. Een ander voorbeeld van toen ik een keer op de trein stond te wachten: Een jongen vroeg de tijd aan mij.. Ik zag hem al aankomen en zei dat ik dat niet wist. Dit is een bekend Argentijns trucje om je telefoon of horloge te zien.. Misschien wilde hij wel echt de tijd weten maar ik had er geen fijn gevoel bij, en mijn gevoel, volg ik altijd.

Zoals ik al zei, ik heb nog nooit iets geks meegemaakt tijdens mijn drie jaar in Argentinië (en dat terwijl een heel Europees uiterlijk heb). Ik doe nooit sieraden om, kom nooit in straatjes waar in geen goed gevoel bij heb en als ik iets van waarde bij me hebben stop ik het goed weg en hou het continue in de gaten. Zolang je niet de slaperige toerist bent die op vakantie is en altijd een beetje op je hoede bent zal je niets overkomen.

Handige telefoonnummers om bij je te hebben:
Brandweer: 100
Politie: 101
Ambulance: 107

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Adriaan schreef:

    ja dat klopt, een veilige afstand van een armlengte moet je proberen(altijd)
    te houden met onbekende mensen,wat natuurlijk niet altijd mogelijk is.
    Tja,het is altijd oppassen, maar dat is het niet alleen in Buenos Aires !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s