Als Nederlandse trouwen in Argentinië

Waar mijn vriendinnen droomden van een bruiloft was ik er tegen. De liefde vastleggen voor de wet was voor mij onlogisch, ik vond de witte, mooie jurk niet nodig en daarnaast is alles altijd in verandering; ‘je liefde voor altijd vastleggen is onnozel’. Nu ben ik als eerste van mijn vriendinnen getrouwd..


We besloten te trouwen om zo altijd samen te kunnen zijn waar we ook zouden gaan en staan in de wereld (althans dat dachten we: De onzichtbare muur van Nederland). Het “trouwen” gaat in Argentinië net iets anders dan in Nederland.

Praktisch

Als je als Nederlander wilt trouwen met een Argentijn(se) in Argentinië is dat geen enkel probleem. Het enige wat je nodig hebt is een geldig paspoort (uiteraard moet je single zijn en ouder dan 18 jaar). Voor het trouwen bij de gemeente kun je tussen 29 en 14 werkdagen voor de dag van de ceremonie de datum aanvragen via internet. Daarna moet je minstens drie dagen voor het trouwen de legitimatiebewijzen aan de desbetreffende gemeente laten zien. Het geluk is dat ons Nederlands paspoort al is vertaald naar het Spaans, daar komen dus geen extra kosten bij. Mocht dit niet het geval zijn, dan moet het vertaald worden door een tolk. Bij het aantonen van de paspoorten vragen ze of je goed Spaans spreekt, als dit niet het geval is moet je hier ook een tolk voor inhuren. De kosten voor de ceremonie bedragen rond de €20,00 (op dit moment $400 Argentijnse pesos, 2015) en worden betaald wanneer de documenten worden afgegeven.

Bloedprikken

In Argentinië moet je voor je gaat trouwen samen bloedprikken. Dit is geheel gratis en kan in alle publieke ziekenhuizen. Zonder afspraak ga je in de ochtend naar het ziekenhuis. Drie dagen na het bloedprikken haal je de uitslagen op en brengt het naar het gemeentetehuis waar je gaat trouwen (dit moet minstens drie dagen voor de ceremonie gebeuren). Mocht je geen bloed hebben geprikt en komt aan op de dag dat je gaat trouwen, zegt de ambtenaar dat hij de ceremonie niet kan voltrekken. Het bloedprikken is noodzakelijk om te kijken of er geen SOA’s overgedragen kunnen worden en om te kijken ze bloed zouden kunnen afstaan aan elkaar.

De ceremonie

Een ceremonie is in Argentinië erg gelijk aan de Nederlandse vertrekking. De bruid en de bruidegom hebben beide hun eigen getuige. De getuigen moeten woonachtig zijn in Argentinië. Tijdens de ceremonie in het gemeentehuis is iedereen netjes gekleed. Er is tijd dat de getuigen en andere gasten een speech houden. Na de verbintenis van de ambtenaar mag de bruid gekust worden. Na de ceremonie wordt er een bouquet bloemen geworpen en de taart aangesneden. Het is gewoonlijk om na het trouwen met ze alle te eten en feest te vieren. Steeds meer jonge stellen trouwen alleen in het gemeentehuis en niet voor de kerk.

Het trouwboekje

Het bruidspaar krijgt het trouwboekje mee (zie foto aan linkerzijde). Het trouw boekje is het familieboek en bij familie uitbreiding worden hierin de namen van de kinderen opgeschreven. Op de eerste pagina’s van het boekje wordt uitleg geven over het huwelijk, scheidingsrecht en over zwangerschap en hoe de baby te verzorgen.

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Martha schreef:

    Leuk te lezen! Dank je wel!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s